Čajovník - Camelia sinensis
Popis složky
Sušené listy čajovníku se používají k výrobě čaje. Např. zelený čaj pochází z nefermentovaných listů. Černý čaj z fermentovaných lístků atp. Podle různých druhů fermentace vznikají čaje polozelené, bílé a řada dalších. Dalším druhem je pak např. matcha čaj, jež se vyrábí rozemletím lístků na jemný prášek. Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává destilací z listů čajovníku. Využívá se jako nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje imunitu, podporuje činnost krevního oběhu. Má detoxikační účinky, chrání játra a vyrovnává hladinu cholesterolu v krvi. Čajovník vyniká antioxidačními schopnostmi, zmírňuje otoky a kruhy pod očima. Přidává se do mýdel a dalších produktů osobní hygieny. Jako přísada ve vlasové kosmetice zmírňuje svědění pokožky hlavy, odstraňuje lupy a zlepšuje růst vlasů. Čajovník posiluje křehké a lámavé nehty a pečuje o nehtovou kůžičku. V kosmetických produktech působí jako přirozený konzervant - brání tedy růstu škodlivých bakterií. Čajovník bývá jako přísada kosmetiky dobře snášen a je povolený pro použití i v bio kosmetice.
Komerční využití
- Deodoranty
- Sprchové gely
- Ústní vody
- Pleťové čistící prostředky
- Vlasová séra