Komplexní sacharidy pro dostatek energie

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Komplexní sacharidy rozhodně patří do našeho jídelníčku. Zajišťují nám dostatek energie a podílí se na mnoha procesech v těle. Přečtěte si v dnešním článku důležité a cenné informace, které Vám při výběru pomohou.
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Co jsou to sacharidy?

Sacharidy můžeme jednoduše definovat jako cukry. Tvoří jednu ze základní složek makroživin, na které bychom neměli ve svých jídelníčcích zapomínat nebo je dokonce zcela vyřazovat. Sacharidy jsou často osočovány za hlavního viníka při problémech s hubnutím. Což je samozřejmě hloupost. Ztloustneme pouze po vyšším kalorickém příjmu, nikoliv po jedné složek potraviny nebo jedné surovině. Sacharidy obsahují vyšší glykemický index, proto se jich tolik lidí bojí a se strachem vyřazuje přílohy, pečivo atd. Samozřejmě zcela zbytečně.

Nejdůležitější funkcí sacharidů je zdroj energie. Kromě toho se příjem sacharidů podílí na normálních funkcích imunitního systému a rozmnožování. Také ovlivňují vznik, rozvoj a průběh některých onemocnění. Hrají zkrátka zásadní roli pro náš organismus a zajišťují důležitou funkci pro jeho správné fungování.

Sacharidy můžeme rozdělit na jednoduché a komplexní. Jednoduché sacharidy jsou velmi rychle stravitelné a dodají nám energii téměř okamžitě. Najdeme je např. v ovoci nebo klasickém cukru. Jakmile sníme ovoce nebo nějakou sladkost, náš krevní cukr velmi rychle vzroste, nicméně následně stejně rychle klesne. To zapříčiní, že máme dostatek energie, ale po chvíli přijdou chutě na další sladkost. To se nám s komplexními sacharidy nestane.

Komplexní sacharidy naopak doplňují naši energii postupně a dlouhodobě. Zasytí na velmi dlouhou dobu a necítíme po nich pocit hladu. Mimo to obsahují důležité vitamíny, minerály a také vlákninu. Sacharidů se tedy opravdu nemusíte bát, jen je potřeba vybírat ty správné zdroje, které jsou pro náš organismus vhodné.

Nejlepší zdroje komplexních sacharidů

Cizrna

Mezi velmi cenný zdroj komplexních sacharidů patří jednoznačně cizrna. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné do každého jídelníčku. Je velmi důležitá jak ve stravě vegetariánů, veganů, tak i malých dětí. Jelikož je zcela bez lepku, mohou si na ní pochutnat také celiaci, kteří ji používají do řady receptů. Kromě skvělého podílu sacharidů (49 g na 100 g) obsahuje také vysoké množství vlákniny, která je zásadní pro naše zdravé zažívání.

Kuskus

Kuskus se vyrábí spařením pšenice, prosa nebo ječmene, ze kterého se následně vyrábí malé kuličky. Kuskus se nemusí vařit, stačí ho zalít dvojnásobkem horké vody a nechat dojít pod pokličkou. Proto je velmi oblíbený mezi všemi, kteří nestíhají, ale přesto chtějí jíst zdravě. Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Je to skvělý zdroj energie a jeho příprava zabere doslova jen pár minut.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují celou řadu živin, vitamínů a minerálních látek a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Mimo výživovou hodnotu si je navíc můžete připravit na nespočet způsobů a díky komplexním sacharidům budete mít spoustu energie po celý den. Nejčastěji z nich můžeme připravit ovesnou kaši, palačinky, zdravé pečené dobroty. Lze je připravit také ve slané variantě ve formě zeleninových placek, karbanátků a mnoho dalšího.

Rýže

Rýže patří mezi nejstarší zemědělské plodiny na světě. Rýže je mnohými sportovci používána jako jeden z hlavních zdrojů sacharidů. Obsahuje ale také mnoho kvalitní rostlinných bílkovin. Rýže se dá použít opravdu pro nespočet pokrmů, což je skvělé v tom, že se jí jen tak nepřejíme. Rýže obsahuje celou škálu vitamínů a minerálů, hořčík, vápník, železo, fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, chrom, v neloupané a hnědé je jich pochopitelně více.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.