Cizrna je známý a mnohými oblíbený druh luštěniny. Obsahuje relativně velké množství rostlinných bílkovin (19 %). I když je její použití všestranné, nejčastěji se používá k přípravě hummusu (tradiční pokrm z Blízkého východu). Cizrnu můžete použít i jako přílohu (podobně jako fazole, čočku či hrách ). Výborná je též v salátech, karbanátcích, speciálních kaších i polévkách. Cizrna je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na ní mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou luštěninu před konzumací doporučujeme přes noc namočit do vody s jablečným či vinným octem. Pro ještě lepší vlastnosti (snížení nadýmavého efektu a minimalizace zátěže pro organismus) se doporučuje do vody též nasypat sušené koření (bylinky jako je saturejka nebo bazalka).
Římský hrách se získává z rostliny s názvem "cizrna beraní". Domestikována byla před více než 7 000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje v Indii, kde je též její největší spotřeba. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném. Celý proces od zasetí zrníčka cizrny, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Cizrnu balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Více podobných videí naleznete zde >>
Cizrnu můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu jako je čočka či fazole. Jedním z nejoblíbenějších cizrnových pokrmů jsou vegetariánské karbanátky nazývané falafel. Vyzkoušet také můžete cizrnouvou kaši či polévku. Cizrnu též můžete využít "jen" jako přílohu, na zahuštění (rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku) či vyzkoušejte cizrnovou moussaku (postup je stejný jako u klasické rýžové moussaky).
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 403 kJ / 336 kcal |
Tuky | 5,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
Sacharidy | 44 g |
z toho cukry | 3,1 g |
Vláknina | 15 g |
Bílkoviny | 19 g |
Sůl | 0,06 g |
Hmotnost / objem | 500 g |
Kvalita | BIO, Vegan |
Vhodný i pro | Děti, Kojící, Těhotné, Vegany |
Podíl BIO složek | 100 % BIO |
Cena za 1 porci | 8.22 Kč |
Forma | Tvrdé |
Cenné látky | Vláknina |
Vliv na orgán | Střeva |
Země původu suroviny | Itálie |
Vyrobeno v zemi | Česká republika |
Alergeny | Bez arašídů, Bez celeru, Bez hořčice, Bez laktózy, Bez lepku, Bez sezamu, Bez siřičitanů, Bez skořápkových plodů, Bez sóji, Bez vajec, Bez vlčího bobu |
Určeno primárně pro | Muže, Ženy |
Materiál hlavního obalu | Recyklovatelný plast |
Trvanlivost od data výroby | 24 měsíců |
Skladování | Skladujte v suchu a temnu |
EAN | 8594182802283 |
Podíl přírodních složek | 100 % přírodní |
Naše cenotvorba se pokaždé řídí zásadami férové ceny. Nehýbeme uměle cenami a nechvástáme se přestřelenými procenty. U každého produktu vždy najdete historii ceny.
V naší videosérii "Univerzita zdravého životního stylu" si pravidelně představujeme nejoblíbenější produkty z řad čajů, zdravých potravin, přírodní kosmetiky a zerowaste. Dozvíte se zde, jak se dané produkty vyrábějí, v čem jsou unikátní, jak je správně používat, čeho se naopak vyvarovat a prozradíme Vám i zajímavosti ze zákulisí pěstování či zpracování počátečních surovin.
Naturalis není jen značka zdravé stravy a přírodní kosmetiky. Naturalis je synonymum ke zdravému životnímu stylu. Je to cesta k pevnějšímu zdraví, krásnější pleťi a tím pádem i ke šťastnějšímu životu. Všechny naše produkty mají mezinárodní certifikáty jakosti jako jsou např. BIO, Vegan, CPK, GMO Free a další. Pojďte se s námi podívat na letní scenérii s produkty Naturalis.