Jak používat vaječný protein?
Důležitost bílkovin
Bílkoviny jsou základní stavební složkou v našem organismu. Pokud jich máme ve stravě nedostatek, tělo nám to umí dát najevo velmi rychle. Projeví se únava, slabá regenerace, ztráta svalové hmoty a mnoho dalšího. Pokud si nejsme jistí, že máme bílkovin ve svém jídelníčku dostatek, můžeme náš denní režim doplnit o doplňky stravy, které nám jejich přísun záhy zajistí.
Bílkoviny získávané z vajec patří mezi ty nejhodnotnější, především z hlediska využití při budování svalové hmoty a regenerace. Výhodou vaječného proteinu je zejména nepřítomnost cholesterolu, tuku a rychlý přísun vitamínů a minerálů. Dalším obrovským benefitem vaječného proteinu je, že neobsahuje žádný tuk ani laktózu, tudíž si ho mohou dopřát i jedinci, kteří trpí na určité potravinové intolerance.
Snadná vstřebatelnost
Vaječný albumin, což je protein, který najdeme v bílku, má velmi rychlou a snadnou vstřebatelnost, tudíž ho můžeme využít velmi dobře mezi jídly, kdykoliv potřebujeme zvednout hladinu proteinu a prodloužit jeho postupné uvolňování[1].
Vaječný protein je extrahován z čistých vaječných bílků, kde hodnoty proteinu dosahují až 80 % proteinu v sušině.
Jednoduché použití
Vaječný protein můžeme konzumovat nejen mezi jídly, ale využít ho např. při různých receptech, jako jsou proteinové palačinky či jiné pokrmy. Skvěle také funguje před spaním, jelikož se řadí hned po kaseinu mezi nejpomalejší proteiny vůbec. Výborně poslouží také během hubnutí, jelikož způsobuje pocit zasycení a potlačuje pocit hladu, tudíž máte mnohem menší potřebu se přejídat a přijímat více potravy, než byste měli. Z toho důvodu by neměl chybět ani v redukčních jídelníčcích[2].
- [1] www.old.studiumchemie.cz/pokus.php?id=115
- [2] www.galenus.cz/clanky/vyziva/bilkoviny-bilkoviny-ve-vyzive