Nejlepší zdroje probiotik v potravinách
Probiotika jsou nedílnou součástí každého z nás. Jde o mikroorganismy, které žijí v našem těle, zejména v tlustém střevě. Jsou velmi důležité pro správné fungování našeho organismu, protože v něm plní spoustu funkcí. Pozitivně působí na náš imunitní systém, starají se o naše správné zažívání a také pomáhají rozkládat potravu, ze které získávají živiny.
Probiotika jsou stále předmětem mnoha výzkumů, kde se zkoumají zejména jednotlivé kmeny a jejich konkrétní účinky, jejich vzájemná kombinace a také množství CFU (jednotek tvořících kolonie) v jedné dávce. Dnešní studie ukazují, že průměrný člověk hostí zhruba 100 trilionů mikroorganismů, což je opravdu velké číslo, které si lze jen velmi těžko představit. Konkrétní druhy probiotik a vzájemná kombinace různých kmenů mají také pozitivní dopad při některých střevních onemocnění. Ať už jde o celiakii, chrohnovu chorobu, propustné střevo a mnoho dalšího. Obecně můžeme říct, že každý, kdo se potýká i s nejmenším střevním problémem, by měl probiotika nebo probiotické potraviny do svého jídelníčku zařadit.
Probiotika ve formě doplňku stravy bychom měli vybírat také podle toho, pro koho jsou určená. Probiotika jsou vhodná od miminka až po dospělé, nicméně je důležité se držet informací na obalu produktu. Záleží na počtu bakterií, které obsahují a zejména již na zmíněné kombinaci kmenů. Miminka budou mít trochu jiné potřeby, než dospělé osoby, na to je potřeba dát při jejich výběru pozor.
Kysané mléčné výrobky
Probiotika se zcela přirozeně vyskytují v mnoha potravinách, které nejsou vysoce průmyslově zpracované. Najdeme je také v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a mnoho dalšího. Mezi velmi bohaté zdroje probiotik jsou zakysané mléčné výrobky a fermentované produkty. Ty v sobě mají nejvíce živých mikroorganismů a jsou velmi prospěšné pro naše zažívání.
Mezi nejrozšířenější zdroj probiotik patří jednoznačně zakysané mléčné produkty. Velmi oblíbený je zejména kefír, což je fermentovaný nápoj z kefírových zrn. Je příjemně nakyslý a perlivý, takže skvělý také na osvěžení. Dá se pít samotný, přidat do smoothie nebo ho můžete smíchat např. s granolou a čerstvým ovocem jako rychlou svačinu místo ovesné kaše. Vedle kefíru je vhodné také acidofilní mléko, které má ostřejší chuť, proto je lepší ho míchat např. se zakysanou smetanou pro zjemnění chuti. Obsahuje také mnoho mléčných kultur, které jsou vhodné pro naše trávení. Posledním mléčným produktem je všem známý bílý jogurt. Pro jeho výrobu se používají dvě probiotické kultury, díky kterým je lehce nakyslý, ale přesto velmi chutný.
Fermentovaná zelenina
Mezi nejznámější probiotikum, které používaly již naše babičky je jednoznačně kysané zelí. Dříve se používalo také jako lék proti kurdějím, díky obsahu vitamínu C. Kysané zelí je bohatým zdrojem probiotických kultur. Mikroorganismům se v něm daří velmi dobře zejména díky mléčnému kvašení. Zelí si můžete připravit i sami doma a jíst ho po celý rok nebo podle potřeby.
Když už jsme u nakládané zeleniny, musíme zmínit i v poslední době velmi rozšíření kimchi. Kimchi je tradiční korejský salát z fermentované zeleniny, ve kterém je také přítomno mléčné kvašení a velký počet mikroorganismů, které naše střeva potřebují. Kimchi je lehce pikantní, proto se nejvíce hodí jako příloha např. k masu. Lze jíst samozřejmě i samotné, ale pozor na množství, ať Vám po něm není příliš těžko, pokud s jeho konzumací teprve začínáte.
Zařazujete do svého jídelníčku probiotika? A jaké zdroje máte nejraději vy? :)