Lopuch - Arctium Lappa
Popis složky
Lopuch obsahuje polysacharidy, inulin, protein, kyselinu palmitovou, bílkoviny, draslík, hořčík či kyselinu askorbovou. Používá se v kuchyni, léčitelství či kosmetice. V kuchyni se používají jeho mladé výhonky či kořen. Listy jsou pro kuchyňské použití příliš hořké. Výhonky a řapíky se konzumují jako syrová zelenina či se vaří. Dřeň má jemně oříškovou chuť. V léčitelství se používá převážně kořen, ze kterého se připravuje nálev / čaj. Lopuch se používá při poruchách trávicího traktu. Doporučuje se při jarní únavě jako jarní detox, při zvýšeném zadržování vody v těle či při cukrovce, chorobách jater, žlučníku a ledvin. Z lopuchu se připravuje olej, který se používá v kosmetice jako podpůrný prostředek pro růst vlasů. Pomáhá též při nadměrné tvorbě kožního mazu. Výtažek z lopuchu se používá při ekzémech, mykózách, vyrážkách či zánětech.
Komerční využití
- Šampony
- Sprchové gely
- Kondicionery
- Pleťové čistící prostředky
- Vlasové masky