Skořice pravá

Pravou cejlonskou skořici známe jako svitek kůry s charakteristickou nasládlou chutí a jedinečnou vůní, bez které si nelze představit štrúdl, svařené víno ani mnoho dalších dobrot. Není to ale jen chuť a vůně, čím skořice podporuje apetit a dobré trávení.

Vlastnosti pravé skořice

Cejlonskou skořici proslavilo jedinečné aroma a povzbuzující vliv na činnost trávicího systému1. Uplatnění našla při přípravě mnoha jídel, likérů, léků, voňavek, mýdel, zubních past, ústních vod, sirupů či různých olejů. Nadarmo nepatří k těm kořením světa, o která se vedly války. Pravá skořice má ve srovnání s tou nepravou čínskou jen zcela nepatrný obsah kumarinu, který může škodit játrům. Další nepostradatelnou výhodou pravé skořice jsou její antioxidační účinky2, schopnost zklidnění kůže3 či udržovat normální hladinu cukru4 a cholesterolu5.

Popis

Skořicovník cejlonský je drobný tropický strom s krásnými, dekorativními listy, které halí korunu po celý rok. Kůra je silně aromatická. Jako skvělému koření s léčivými účinky jí fandili v Číně, Egyptě i Řecku dávno před naším letopočtem. V českých zemích se objevila v 15. století. Přitom až do 16. století byla Evropanům známa jen skořice čínská; ta pravá cejlonská dorazila teprve s počátkem koloniální éry, když světový obchod s ní ovládli Portugalci, resp. Holanďané. Skořicovníky cejlonské se dnes pěstují v řadě tropických oblastí, mimo Srí Lanku např. v Indonésii, Indii či na Seychelách.

Báječná chuť a vůně
Bez skořice není dobrých kaší, pečiva a zákusků.
Podpora chuti k jídlu
Směs vzácných organických látek zvyšuje apetit.
Podpora trávení
Stejně příznivě působí na trávicí proces.
Osvěžuje tělo
I malá dávka skořice dokáže vnitřně osvěžit.

Zpracování skořice

Skořicovníky se pěstují na plantážích v ekologických podmínkách velmi podobných přirozeným poměrům. Sklízí se tenká vnitřní vrstva kůry z větví starých cca 8 let, které mají nejvíc aromatických látek. Kůra se suší, přičemž se sama svíjí do typických, doutník připomínajících svitků. Bez jakýchkoliv dalších úprav je pak expedována ke spotřebitelům.

Pěstitel Skořice Pravé Naturalis

Naši skořici nakupujeme u prověřeného indického pěstitele cejlonských skořicovníků. Známe jeho zodpovědný vztah k produktu i krajině, v níž skořicovníky rostou. Dokládá to řada mezinárodních certifikátů a stabilní poptávka odběratelů z celého světa.
Mapa Indie

Certifikáty a ocenění

Balení

Skořici Pravou Naturalis Bio obdržíte ve 100g opakovaně uzavíratelném sáčku případně vloženém do praktické plechové dózy. Obaly skořici dokonale chrání před vyvanutím nebo znečištěním. Balení zajišťuje česká balírna certifikovaná pro balení bio potravin. Proces balení je pod stálou hygienickou kontrolou.

Nutriční hodnoty

Výživové údajena 100 g
Energetická hodnota910 kJ / 220 kcal
Tuky0 g
z toho nasycené mastné kyseliny0 g
Sacharidy25,6 g
z toho cukry0 g
Bílkoviny3,8 g
Sůl0 g

Jedinečné vlastnosti Skořice Pravé Naturalis

Nejvyšší kvalita
Pravá cejlonská skořice nesrovnatelná s čínským ekvivalentem.
Zodpovědné pěstování
V souladu s pravidly trvale udržitelného zemědělství.
Dokonale uzavíratelný obal
Žádné riziko zvětrání během dopravy ani skladování.

Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napište nám
Zdroje
  • [1] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-4623
  • [2] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2753
  • [3] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2752
  • [4] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-4055
  • [5] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-2750
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.