Yacon

Kořenové hlízy jihoamerické rostliny obsahují celou řadu nutričních látek. V kombinaci s yuccou se používá při detoxikačních kůrách. Má výborné sladivé vlastnosti, díky kterým se dá používat jako zdravá náhrada cukru. Díky svému nízkému glykemickému indexu je však vhodný i pro diabetiky a lidi, kteří omezují spotřebu cukru.
Kvalita:
Vhodný i pro:

Účinky yaconu

Látka obsažená v yaconu se v tenkém střevě nerozštěpí na jednoduché cukry jako jiné polysacharidy. Prakticky nezměněna projde do tlustého střeva. Proto je yacon vhodný i pro diabetiky a lidi trpící zažívacími problémy. Kořen yaconu má nízkou energetickou hodnotu — dobrá zpráva pro všechny, kdo bojují s nadváhou. Nutriční hodnotu a zdravotní účinky hlíz yaconu oceňovali už staří Inkové.

Popis

Yacon (Smallanthus sonchifolius, česky též jakon) je mohutná, až dva metry vysoká rostlina listy, květem i původem připomínající slunečnici. Roste na slunných svazích jihoamerických And. Nesnáší mráz. Vytváří dva typy hlíz: stonkové hlízy slouží k vegetativnímu rozmnožování, kořenové ke sběru a konzumaci. Kořenové hlízy mají tvar podobný řepě, jen jsou menší. Během skladování sládnou.

Pěstováno v panenské přírodě
Yacon roste v čistých peruánských horách.
Prokazatelný původ yaconu
Známe svého dodavatele i jeho pěstitelské postupy.
Osvědčený způsob zpracování
Sušení a mechanické mletí uchovají všechny hodnoty.
Správné načasování sklizně
Hlízy jdou ze země v pravý čas s optimálním obsahem živin.

Pěstování, sklizeň a zpracování

V důsledku vzrůstající poptávky se yacon rozšířil prakticky do celého světa. Úspěšné pokusy s pěstováním proběhly v Japonsku, USA, na Novém Zélandu, na Taiwanu i v České republice. Optimálních pěstebních výsledků se ale stále dosahuje jen v horských regionech Peru, Bolívie, Kolumbie a Ekvádoru. Rostlina se pěstuje na polích. Hlízy se sadí v dubnu, sklizeň přichází – v závislosti na nadmořské výšce – v časném až pozdním podzimu. Ačkoli se kořenové hlízy dají konzumovat syrové, do světa se vyvážejí ve formě sušených plátků nebo jemného prášku. Metoda dehydratace je šetrná, nevyžaduje žádnou chemii a zaručuje uchování maximálního množství živin.

Pěstitel Yaconu Naturalis

Kvalitu produkce našeho peruánského pěstitele prokazuje množství certifikátů a silná celosvětová poptávka. Při pěstování a sklizni hlíz yaconu se preferuje ruční práce. Sušení a mletí probíhá pod pečlivou hygienickou kontrolou. Stejná péče se věnuje ochraně půdy a krajiny, jíž peruánský yacon vděčí za svou mimořádnou kvalitu.
Mapa Peru

Certifikáty a ocenění

Balení

Prášek z usušených hlíz yaconu se dováží z Peru. Balíme ho v české balírně certifikované pro balení potravin v bio kvalitě. Používáme praktické uzavíratelné sáčky a plechové dózy s dobře těsnícím víčkem. Kontaminace nebo biologická degradace produktu během balení, dopravy nebo skladování je vyloučena.

Nutriční hodnoty

Výživové údajena 100 g
Energetická hodnota1528 kJ / 360 kcal
Tuky0 g
z toho nasycené mastné kyseliny0 g
Sacharidy86,7 g
z toho cukry40 g
Bílkoviny0 g
Sůl0,2 g

Jedinečné vlastnosti Yaconu Naturalis

Čistý produkt, skvělá chuť
100% přírodní prášek beze stop po chemických látkách.
Vynikající vlastnosti
Výborně chutná, zdravá alternativa cukru, šetrný ke střevům.
Nízkoenergetické sladidlo
Vhodné pro diabetiky a všechny, jejichž tématem je hubnutí.

Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napište nám
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.