Rostlinné proteiny

Bílkoviny patří mezi základní složku potraviny, bez kterých se naše tělo není schopné obejít. Každý den je přijímáme v běžné stravě, je však důležité si hlídat jejich dostatečné množství. Pokud nedokážeme pojmout dostatek bílkovin běžnou stravou, nebo chceme jejich příjem zvýšit (např. při větší fyzické zátěži), můžeme zvolit přírodní alternativu ve formě rostlinných proteinů. Rostlinné proteiny jsou vhodné nejen pro vegany, vegetariány, ale i pro běžnou populaci. Rostlinné proteiny můžeme ředit džusem nebo vodou, můžeme je však využít i v kuchyni např. do salátů, kaší, koktejlů apod.
Hrachový protein
Hrachový protein se v poslední době stává velmi oblíbeným, a to hned z několika důvodů. Oproti hrachu má nízký obsah vlákniny. Díky technologii, kterou je hrachový protein zpracováván, se zvyšuje množství bílkovin a snižuje obsah vlákniny. V praxi to znamená, že ve srovnání s původní potravinou nemá tendenci tolik nadýmat. Hrachový protein je velmi dobře stravitelný, a navíc rychle zasytí, což z něj dělá skvělého pomocníka k hubnutí.
Rýžový protein
Rýžový protein má vysoký obsah bílkovin (až 80 %) a obsahuje vynikající soubor aminokyselin. Přispívá k růstu a regeneraci svalů a je velmi dobře stravitelný. Rýžový protein je považován za hypoalergenní, je vhodný i pro lidi s intolerancí na lepek a laktózu, jejichž počet stále přibývá.
Konopný protein
Běžně dostupné konopné proteiny obsahují kolem 50 % bílkovin, ostatní živiny jsou rozděleny mezi sacharidy a tuky. Dále je bohatý na vlákninu, která pozitivně podporuje zažívací systém. Velkou výhodou konopného proteinu je fakt, že obsahuje vyvážený poměr mezi omega-3, omega-6 a omega-9[1].
- [1] www.thehealthychef.com/blogs/Wellbeing/the-benefits-of-pea-protein