Co jste nevěděli o karobu
Co je to karob?
Karob je mnohdy spojován v souvislosti se zdravým životním stylem a hubnutím. Mnozí dietáři s ním nahrazují čokoládu, jelikož je skvělou alternativou kakaa. Karob je prášek z Rohovníku obecného. Mohli jste o něm slyšet také jako o Svatojánském chlebu. Jde o cca 30 cm dlouhé lusky, které mají ve své zralosti tmavou hnědou barvu. Obsahuje velká a tvrdá semínka a sladkou dužinu. Při jeho pěstování bývá nejnáročnější období sklizně, která se provádí sražením ovoce a následným sběrem pomocí sítích. Je to náročný proces, jelikož sběrači musí být velmi opatrní, aby nedošlo k poškození a neutrpěla i úroda na příští rok. Po uzrání se lusky vysuší a následně rozemelou na jemný prášek. Tím vzniká karob, jak si ho můžeme zakoupit a používat ve své kuchyni i my.
Náhrada kakaa
Karob se v současné době hojně používá jako náhrada kakaa. Je přirozeně sladký, tudíž se nemusí již nijak doslazovat, jako je tomu právě u samotného kakaa. Dalším významný rozdíl mezi kakaem a karobem je v obsahu tuků. Kakao je daleko víc tučnější, než karob. Kakao obsahuje cca 23 % tuku a 5 % cukru. Opak nastává u karobu, který obsahuje pouze 7 % tuku a téměř 50 % cukru. Z toho důvodu je vhodnější např. při redukci a zároveň je sladký sám o sobě a nemusíme pokrmy nebo nápoje již nijak doslazovat. Kalorická hodnota karobu je zhruba o jednu třetinu menší, než u kakaa. To oceníme zejména u hubnutí.
Skvělý zdroj vápníku
Karob obsahuje několik důležitých vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Jedním z takových minerálů je vápník. Vápník je důležitý zejména pro dobrý stav našich kostí, pomáhá pro správné fungování srdce, svalů a nervů. Karob má zároveň velkou výhodu v tom, že neobsahuje oxaláty, které najdeme v kakau. Oxaláty jsou látky, které snižují schopnost našeho těla správně absorbovat vápník. Oxaláty mají za následek např. vznik ledvinových kamenů. Pro dostatečný příjem vápníku nám bohatě postačí přidávat karob do našich pokrmů. Dvě polévkové lžíce karobu poskytnou našemu tělu až 42 mg vápníku.
Přirozeně bez lepku
Další výhodou karobu je absence lepku. Karob je přirozeně bezlepkovou potravinou. Pokud trpíte celiakií, máte alergii na lepek nebo intoleranci lepku, je pro Vás karob naprosto bezpečný. Můžete si z něj připravovat např. bezlepkové zdravé dezerty, na kterých si zaručeně pochutnáte.
Vysoký obsah vlákniny
Karob je opravdu významným zdrojem vlákniny, která je velmi důležitá a mnoho lidí ji má velký nedostatek. Vláknina je velmi důležitá zejména pro náš trávicí systém. Pomáhá čistit střeva, zabraňuje zácpě, snižuje cholesterol a reguluje cukr v krvi. Dvě polévkové lžíce karobu obsahují až 5 g vlákniny, což je odpovídající denní dávka, kterou bychom měli přijmout. Nedostatek vlákniny může mít za následek např. vznik civilizačních onemocnění, proto je konzumace vlákniny skvělou a důležitou prevencí.
Bez kofeinu
Další výhodou karobu je, že neobsahuje alkaloidy, jako je theobromin a kofein. V kakaovém prášku se nachází poměrně vysoké množství těchto povzbuzujících látek a ty mohou být v některých případech nežádoucí. Někteří lékaři a výživoví poradci mnohdy nedoporučují pít příliš často kakao dětem, a dokonce ani dospělým. Na kofeinu také může vzniknout určitá závislost a v neúměrných dávkách pak může vyvolat i psychické problémy či jiné zdravotní nepříjemnosti.
Jak karob používat?
Jak již bylo řečeno, karob můžeme používat stejným způsobem jako kakao. Karob má však svou velmi specifickou vůni, která se od kakaa liší. Je nasládlá a připomíná spíše vůni např. sušeného ovoce. V chuti je pak karob o poznání jemnější. Na trhu karob najdeme ve formě prášku, který můžeme přidat např. do smoothie, osladit si s ním ovesnou kaši nebo ho můžeme přidat do mnoha pečených dezertů namísto kakaa. Výborně bude fungovat také v domácích müsli tyčinkách nebo raw kuličkách.