Jak vybrat přírodní protein
Co jsou to přírodní proteiny?
Proteiny (bílkoviny) patří mezi základní stavební složku našeho organismu, bez kterých bychom vůbec nemohli fungovat. V lidském těle tvoří základní složku svalových a kolagenových tkání. Z bílkovin se skládají hormony, protilátky imunitního systému, enzymy atd. V těle jsou proteiny naprosto nezastupitelné, především z toho důvodu, že se podílí na celé řadě metabolických procesů a řídí důležité životní a fyziologické funkce. Náš organismus je závislý na příjmu bílkovin, jelikož si je nedokáže vyrobit sám. Z toho důvodu je velmi důležité dbát na dostatečný příjem bílkovin z co nejkvalitnějších potravin, které jich obsahují dostatek. Bílkoviny lze doplnit kromě klasické stravy také přírodními doplňky – proteiny. Bílkoviny můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné. Živočišné bílkoviny získáváme z živočišných potravin, mezi které patří především maso, vejce a mléčné výrobky. Mezi zdroje rostlinných bílkovin pak řadíme luštěniny, chia semínka, mandle apod. Obě tyto skupiny bílkovin mají své plusy a je čistě na nás, jaký zdroj si pro své tělo zvolíme. Důležité je, že přijímáme alespoň nějaké bílkoviny. Doporučujeme však alespoň 1x týdně zařadit rostlinné bílkoviny, které obsahují významný podíl vlákniny, která je také velmi důležitá, zejména pro naše zažívání. Ptáte se, jaký je ideální denní příjem bílkovin? To je složitá otázka, na kterou nelze tak jednoznačně odpovědět. Každé tělo je jiné, a proto bude mít každý člověk své ideální množství trochu odlišné. Obecně však můžeme říct, že minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,5 g na kg tělesné hmotnosti. Nutriční hodnotu bílkovin ovlivňuje jejich vzájemný poměr. Nejhodnotnější proteiny obsahují veškeré esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru. Mezi takové proteiny patří proteiny rostlinného původu.
Druhy rostlinných proteinů
V dnešní době si můžeme vybrat již z celé řady proteinů rostlinného původu. Mezi nejužívanější rostlinný protein patří jednoznačně sójový protein. Sójový protein je získáván ze sójových bobů. Sójová bílkovina obsahuje kompletní zastoupení esenciálních aminokyselin, z toho důvodu ji můžeme považovat za plnohodnotnou bílkovinu. Její aminospektrum je stejné jako např. v luštěninách. Sójový protein je vhodný především pro vegany či vegetariány, kteří nechtějí konzumovat proteiny živočišného původu. Skvěle lze použít také v kuchyni při přípravě různých dezertů, do smoothie nebo ranní ovesné kaše. Druhým velmi oblíbeným rostlinným proteinem je hrachový. Hrachový protein obsahuje opravdu vysoké množství rostlinných bílkovin. Je hypoalergenní, proto ho mohou konzumovat i alergici, kteří nedokáží strávit např. vejce či mléčné výrobky, mezi které patří velmi oblíbené a nejvíce rozšířené syrovátkové proteiny. Navíc neobsahuje lepek, tudíž si ho mohou dovolit i celiaci. Hrachový protein neobsahuje žádné geneticky modifikované látky a je zcela vhodný pro náš organismus. Je vyroben velmi šetrnými technologiemi, čímž si zachovává maximum živin. Hrachový protein mimo jiné obsahuje vysoké množství argininu. Ten v lidském těle podporuje prokrvení svalů a orgánů. Dodává do nich více živin a kyslíku, čímž zlepšuje jejich fungování. Mimo to pomáhá také se spalováním tuků, reguluje krevní tlak a zlepšuje pružnost cév. Kromě argininu obsahuje také lysin. Lysin patří také mezi aminokyseliny a pomáhá při budování svalů a regeneraci organismu. Hrachový protein skvěle doplňuje protein rýžový, proto je vhodné je spolu kombinovat.
Jak vybrat kvalitní přírodní protein?
Proteinové prášky představují velmi snadný způsob, jak dopřát tělu dostatečné množství bílkovin, pokud je nestačíme ujíst v klasické pevné stravě. Proteinové prášky jsou navíc snadno stravitelné a mají vysokou vstřebatelnost. U proteinů je v první řadě důležité číst jejich složení. Protein bez příchuti by měl obsahovat pouze suroviny, ze kterých je vyrobený. Tzn. hrachový protein z hrachu, sójový protein ze sóji apod. Pokud obsahuje další látky, které do něj nepatří a nejsme si jisti jejich původem, měli bychom zpozornit. Dalším ukazatelem pro správný výběr proteinu jsou certifikáty kvality a kvalita použitých surovin.
Neexistuje žádný univerzální protein. Je to stejné jako s jídelníčkem nebo pohybem. Každý z nás je zcela individuální a na každého funguje něco jiného. Někdo může hůře strávit luštěniny, proto pro něj protein z hrachu nemusí být vhodný a může mu dělat problém se zažíváním. Jiný člověk může mít alergii na sóju, z toho důvodu by se měl sójovému proteinu vyhýbat. Každý z nás má na výběr z několika druhů proteinů, který může vyzkoušet a vybrat si ten nejlepší přímo pro něj. Důležitý je obsah bílkovin, který je ve všech proteinech Naturalis vysoký.
- Chuť – Chuť bývá u proteinů velmi různorodá. Obecně platí, že protein by neměl mít žádnou chemickou a umělou pachuť. Kvalitní protein by měl být vyrobený pouze ze základních ingrediencí, které mají přirozenou chuť. Pokud by Vám ani přírodní protein nebyl příliš po chuti, přidejte ho do ovocného smoothie, kde se chuť zcela vytratí.
- Zdroj bílkovin – Zdrojů bílkovin je opravdu nespočet. Skvělé na tom je, že si můžeme vybrat přesně podle svého gusta. Upřednostňujete bílkoviny z luštěnin? Vyberte si hrachový protein. Tráví se Vám lépe sacharidy? Sáhněte po rýžovém proteinu. Možností je opravdu spousty.
- Čisté složení – Všechny přírodní proteiny Naturalis jsou čistého složení, které neobsahuje žádná adivita či dochucovadla nebo zvýrazňovače chuti. Z toho důvodu můžete všechny proteiny používat také v kuchyni, jelikož neovlivní přirozenou chuť jídla.
- Využití – Proteiny se hodí nejen jako výživný drink po tréninku, ale přidat ho můžete do smoothie, kaše, jogurtu, salátu nebo zdravých dezertů.
- Kvalita – Kvalita je při výběru proteinu velmi důležitá. Většina přírodních proteinů Naturalis je proto v BIO kvalitě a z pečlivě vybraných surovin.
Kdy zvolit značku Naturalis
Značka Naturalis je vhodná pro všechny příznivce zdravého životního stylu, kterým záleží na kvalitě potravin a mohou si být jisti jejich čistým složením.
Pro koho je Naturalis vhodný
- Pro ty, kteří hledají produkty s čistým složením
- Pro ty, kteří preferují prokazatelný původ produktů
- Pro ty, kteří požadují doložitelné certifikáty kvality získané v ČR i v zahraničí
- Pro ty, kteří rádi získávají zdarma cenné rady od certifikovaných odborníků na výživu
- Pro ty, kteří si chtějí vybrat z široké nabídky produktů podle vlastních preferencí
Pro koho by Naturalis nebyl vhodný
- Pro ty, kteří upřednostňují nejlevnější produkt na trhu a nezáleží jim na té nejlepší kvalitě
- Pro ty, kterým nezáleží na tom, jaký původ produkt má a jakým způsobem byl zpracován
- Pro ty, kteří nevyžadují certifikáty kvality ani si nechtějí ověřovat kvalitu kupovaných produktů
- Pro ty, kteří nevěří, že i na přírodních produktech si můžete pochutnat
- Pro ty, které nezajímá složení produktu, který si nakupují
Už vím, že chci Naturalis - jak nyní vyhledat nejlepší protein
Abychom Vám usnadnili cestu k výběru nejvhodnějšího produktu, který bude nejlepší možnou variantou přímo pro Vás, připravili jsme speciální filtry, díky kterým najdete přesně to, co aktuálně hledáte. Snadno, rychle a přehledně. Připravili jsme několik kategorií, které Vám s výběrem pomohou. Hledat produkty můžete podle těchto kritérií:
Cena
Cena přírodních proteinů se pohybuje v rozmezí od 159 Kč do 279 Kč za 250 g. Průměrná cena za 1 dávku činí v průměru cca 5 Kč. Výši ceny určuje především způsob zpracování a vstupní cena surovin, ze kterých jsou proteiny následně vyrobeny.
Kvalita
Kvalita přírodních proteinů je základ všeho. Čím více kvalitních surovin je při výrobě proteinu použito, tím více obsahuje protein kvalitních bílkovin a dalších živin. Všechny rostlinné proteiny Naturalis jsou v BIO kvalitě. Vaječný protein je vyroben pouze z vajec té nejlepší kvality.
Obsah bílkovin
Proteiny bychom měli vybírat především podle obsahu bílkovin a esenciálních aminokyselin. Námi vybraný protein by měl obsahovat minimálně 80 % kvalitních bílkovin. Sójový protein Naturalis se dokonce pyšní obsahem 90 % bílkovin, což už je opravdu vysoké množství.
Vhodný i pro
Přírodní proteiny Naturalis neobsahují lepek, laktózu, geneticky modifikované potraviny ani jiná aditiva, která by mohla být závadná pro náš organismus. Proteiny proto mohou užívat celiaci, diabetiky a lidé, kteří mají různé intolerance nebo potravinové alergie.
Způsob přípravy
Nejrychlejší způsob přípravy je rozmíchat protein s čistou vodou a vypít. Pokud by na Vás byl takto připravený protein moc mdlý, místo vody zvolte rostlinné nebo klasické mléko.
Hmotnost
Proteiny Naturalis mají 250 g, což vychází na zhruba 25 dávek. Toto balení Vám tedy vydrží téměř celý měsíc. Pokud budete protein užívat pouze po tréninku, tak i mnohem déle.
Jak vybrat vhodný protein - video návod
Jak vybrat BIO protein, který podpoří naši svalovou hmotu a je zároveň vhodný pro vegany?
Od kvalitního proteinu očekáváme, že bude obsahovat vysoké množství bílkovin, díky kterým ochrání naši svalovou hmotu a pomůže při cestě za vysněnou postavou. Hledáme takový protein, který je vhodný také pro vegany a zároveň v co nejlepší kvalitě.
Vysvětlivky k videu pro výběr proteinu
- Vyhledejte Vámi preferovanou kategorii - v tomto případě zvolíme kategorii přírodní proteiny
- Zadejte Vámi preferované požadavky proteinu dle Vašich preferencí (nejdůležitější zadávejte jako první)
- V ilustračním videu byl zvolen vliv na orgán "svaly"
- Druhým nejdůležitějším faktorem bylo, aby byl protein vhodný pro vegany
- Poslední nejdůležitější vlastností byla certifikace BIO
- Dle filtrace se vybraly 3 konkrétní produkty, které splnily všechna zadaná kritéria
- Kdybychom vybírali např. podle ceny, zvolíme si Hrachový Protein Naturalis BIO
Závěr
Proteinů najdeme v dnešní době opravdu velké množství druhů, mezi kterými si můžeme vybrat. Zajímat by nás mělo především jeho složení, kvalita a také dostatečné množství bílkovin, kvůli kterým protein suplementujeme. Nelze přesně říci, který protein je ten nejlepší. Měli bychom se řídit především podle sebe a svého těla. S žádným proteinem Naturalis neuděláte chybu a dopřejete tělu to, co skutečně potřebuje. Řiďte se proto pouze podle svých chuťových preferencí, popř. potravinovými alergiemi atd. Dostatečný příjem bílkovin potřebuje naprosto každý organismus, bez výjimky. Obzvláště v případě, kdy jste fyzicky aktivní a máte i dostatečný energetický výdej. Proteiny mají velmi mnoho využití také v kuchyni a každý ho může použít podle svých možností.
Nejoblíbenější proteiny
- Obsahuje rýží z ekologického zemědělství
- Vhodný pro vegany
- Bez příchutě
- Bez aditiv
- Ideální složení aminokyselin
- Vysoká využitelnost organismu
- Bez laktózy
- Spolehlivě zasytí
- Vhodný do redukčních diet