Šťastný nový rok bez cukru
Nový rok se mimo jiné pojí s příchodem nových změn, předsevzetí a to samozřejmě platí také v oblasti zdravého životního stylu a zdravého stravování. Možná již delší dobu přemýšlíte nad tím, že byste se chtěli kvalitněji stravovat, omezit nezdravé potraviny a začít sportovat. Nový rok je k tomuto rozhodnutí naprosto ideální. Lidé si dopřejí mnoho jídla přes Vánoce a poté se do svého nového já pustí o to více. Problém však nastává po pár týdnech, kdy zjistí, že váha stále neklesá a oni to po chvilce vzdají. Jde o začarovaný kruh a začíná se stále znovu od začátku. Buďte silní a vydržte! Vaše tělo Vám poděkuje.
Jak začít?
Lidé mají nejvíce problém se sladkým. Dokáží omezit příjem kalorií, dokonce si svůj příjem spočítají, pravidelně sportují, ale po pár dnech to vzdají a snědí první sladkost, která jim přijde do cesty. Proč právě sladké? Dnes už je několika studiemi ověřeno, že závislost na cukru existuje a není radno si s ní zahrávat. Nevydržíte bez sladkého ani jediný den a cítíte se nervózní, pokud Vám klesne hladina cukru v krvi? Možná se potýkáte se závislostí také. V tom případě byste měli zpozornět.
Jak jsme již řekli, na cukru se dá vybudovat opravdu závislost, proto musíte ze začátku počítat s tím, že vzdát se cukru bude pro tělo a psychiku opravdu těžké. Mohou se objevit tzv. abstinenční příznaky v podobě migrény, pocení atd. Jak s tím bojovat? Zdravou a hlavně vyváženou stravou. Zdravá strava nám stabilizuje hladinu krevního cukru v krvi, který musíme mít zcela pod kontrolou. Když ji pod kontrolou nemáme, vyvolává v nás chuť na sladké a rychleji tak podlehneme nějaké nezdravé svačince.
Bílkoviny jsou základ
Hladinu krevního cukru spolehlivě stabilizujeme pomocí bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho organismu, zasytí nás na dlouhou dobu a ochrání naši svalovou hmotu při následném hubnutí. Mezi nejlepší zdroje bílkovin patří kvalitní maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a rostlinné proteiny. Proteiny jsou skvělé v tom, že si je můžeme snadno přidat do smoothie nebo kaše a zvýšit tak nutriční hodnotu jídla, které běžně konzumujeme. Vyzkoušejte například ovesnou kaši s rýžovým proteinem a čerstvým ovocem. Můžete do ní přidat hrst vlašských ořechů a uvidíte, že budete nasyceni na několik hodin. Po takové vydatné snídani se nemusíte bát, že by Vás chuť na sladké ovládla. Kdybyste si dali k snídani např. kus sladkého pečiva nebo chleba s marmeládou, budete mít chuť jíst do hodiny. A chuť na co? No samozřejmě na sladké.
Zařaďte ovoce a vhodné zdroje cukru
Možná se při své cestě za zdravějším já setkáte s názory, že cukr náš mozek potřebuje a bez něj nedokáže fungovat. Budeme bez energie a nebudeme schopni se soustředit a přemýšlet. Náš mozek potřebuje sacharidy a jejich dostatečné množství, které je pro každého člověka jiné. Sacharidy můžeme rozdělit na tzv. rychlé (jednoduché) a pomalé (komplexní). Mezi pomalé se řadí např. ovesné vločky, brambory, batáty nebo rýže. Pomalé se nazývají z toho důvodu, jelikož energie je z nich do krevního řečiště uvolňována postupně a nezvyšují nám tolik hladinu krevního cukru. Ano, je pravdou, že náš mozek potřebuje určité množství sacharidů pro správné fungování. Nicméně to neznamená, že mozek potřebuje sušenky, čokoládky a další.
Oproti komplexním sacharidům stojí jednoduché sacharidy, mezi které patří zejména ovoce, med a všechny ostatní sladkosti, cukrovinky, ovocné džusy apod. V žádném případě nechceme říct, že byste se měli navždy zbavovat ovoce. Naopak. Ovoce je skutečné jídlo, které pochází z přírody a není zasaženo chemií. Obsahuje velké množství vlákniny, která je nezbytná pro naše zažívání a trávicí systém. Obsahuje spoustu vitamínů a dalších živin. Je proto velký rozdíl, zda přijímáme cukr z ovoce nebo z čokoládové tyčinky. Opatrní buďte např. u ovocných džusů a šťávách. Pokud sníme jedno jablko i se slupkou, cítíme se syti a uspokojeni. Sníte běžně např. 5 jablek na posezení? Asi ne. Zvládnete vypít jednu sklenici jablečného džusu? To nám nebude dělat žádný problém. Jenže tady pozor, obsah cukru je v obou případech stejný. Proto jako zdroj cukrů volte přirozené a celé ovoce.
Čím sladit?
Cílem při omezení cukru není se vzdát sladké chuti do konce života. I my si rádi pochutnáme na zdravých alternativách různých dortů nebo koláčů, které si pravidelně pečeme. Jde však o to přemýšlet nad tím, jaké zdroje si vybereme. Ovoce není jediným zdrojem cukru a dnes máme na výběr opravdu z mnoha variant. Pro slazení můžete použít například kokosový cukr, který má lahodnou karamelovou chuť a je vhodný i na pečení. Mezi další zdroje patří také sušené ovoce, jako jsou datle či meruňky. Pokud už jste zvyklí příliš nesladit, skvěle poslouží samotný kokos nebo kešu ořechy.