Jak vybrat čokoládu
První zmínky o čokoládě
Čokoláda je jednoznačně nejoblíbenější pochoutka, která se konzumuje ve velkém po celém světě. Dnes můžeme znát spousty druhů čokolád, vybrat si z nepřeberného množství chutí a variant. Pokud se podíváme o několik stovek let zpět do historie, zjistíme o čokoládě mnoho zajímavých věcí. Úplně první zmínky nebyly přímo o takové čokoládě, jakou známe dnes, ale konzumovalo se spíše čisté kakao. Kakao bylo součástí mnoha rituálů, které se zachovávají i dodnes. Za dob Aztéků se hojně využívaly kakaové boby, které se používaly nejen k náboženským ceremoniím, ale fungovaly také jako platidlo. Za kakaové boby se nakupovalo např. maso, ovoce nebo zelenina. V Evropě jsme se s kakaovými boby setkali poprvé v roce 1502, kdy Kryštof Kolumbus dostal od místních domorodců na ostrově Guanaja dárek v podobě bobů. V Evropě se jako první ujmuli bobů Španělé, kteří se z něj naučili připravovat lahodný nápoj a pečlivě si střežili své tajemství na tento lahodný recept. Nakonec se však kakaové boby dostaly do celé Evropy a nakonec do celého světa. Kakaové boby byly ale velmi drahé a nápoj z nich si mohla dovolit pouze šlechta, která věřila, že čokoláda má léčivé účinky. V Americe byly kakaové boby prodávány dokonce pouze v lékárnách.
Vznik a výroba kvalitní čokolády
Začít s výrobou čokolády, kterou známe dnes, ovlivnily tři vynálezy. Prvním vynálezem byl lis, kterým se oddělilo kakaové máslo z kakaové hmoty a tím mohla vzniknout podoba pevné čokolády. Druhým vynálezem bylo použití sušeného mléka, díky kterému spatřila světlo světa nejoblíbenější mléčná čokoláda. Nakonec byl zrealizován způsob zpracování kakaové hmoty tzv. konšování, díky kterému se čokoláda rozpouští na jazyku.
Dnešní výroba čokolády už je samozřejmě na jiné úrovni. Kakaové boby se nejprve důkladně očistí, aby se zbavily nežádoucích příměsí. Boby se následně upraží, čímž získají čokoládové aroma a barvu. Z bobů se odstraní slupka a může se přejít k rozemletí. Kakaová drť se uměle a je připravena k lisování. Tím vznikne kakaové máslo, které se používá k další výrobě čokolády. Do kakaové hmoty se přidá kakaové máslo a ostatní ingredience jako je např. cukr, vanilka, rostlinný tuk a další přísady podle druhu čokolády. Tato směs projde tzv. válcováním, které zjemní její konzistenci. Následně se přechází k již zmíněnému konšování. Poté je hmota temperována v nádobách, kde se promíchává a chladí. Díky tomu se čokoláda rozplývá na jazyku, je pevná a má lesklý povrch. V samotném závěru se čokoláda přelévá do forem a po ztuhnutí se zabalí. Je to časově náročný proces, který ovšem stojí za to!
Podle čeho si vybírat kvalitní čokoládu?
Kvalitní čokoládu bychom si měli vybírat v první řadě podle správného způsobu zpracování a také podle kvality surovin, které jsou při výrobě používány. Pokud výrobce dodržuje správný postup výroby čokolády, ale přesto šetří na surovinách a nakupuje je v horší kvalitě, na chuti čokolády to poznáme okamžitě. Zda výrobce používá vhodné suroviny poznáme především podle certifikátů kvality. Pokud je čokoláda v BIO kvalitě, můžeme si být jistí, že při výrobě byly použity pouze dobré a kvalitní ingredience.
- Výroba – Výroba je při výběru kvalitní čokolády opravdu klíčová. Vybírejte takové čokolády, kdy výrobce nešetří na surovinách a dodržuje správný postup zpracování, vybírá kvalitní kakaové boby atd.
- Cena – Je známé pravidlo, že pokud chceme opravdu kvalitní produkt, musíme být ochotni si za něj připlatit nějakou tu korunu navíc. To samé platí i u čokolád. Běžné čokolády v supermarketech stojí méně korun, než ručně dělané. To je samozřejmě způsobeno tím, že takové čokolády se vyrábějí ve velkém, avšak na úkor jejich kvality.
- Chuť – Správně vyrobená čokoláda má po kakaových bobech velmi výraznou chuť. Není mdlá a rozpouští se na jazyku. Oproti konvenčním čokoládám nezanechává v puse nepříjemný povlak, který mohou způsobit přidané látky nebo špatný postup výroby.
- Složení – Jako u všech potravin, i čokoláda má své složení, které by se nemělo nijak měnit. Mění se pouze suroviny, které do čokolády můžeme přidat. To mohou být např. ořechy, superpotraviny, sušené ovoce atd.
- Kvalita – Vyberte si čokoládu té nejlepší kvality. Čokolády Naturalis jsou všechny v BIO kvalitě. Zároveň neobsahují živočišné složky, tudíž jsou vhodné také pro vegany.
Kdy zvolit značku Naturalis
Značka Naturalis je vhodná pro všechny příznivce zdravého životního stylu, kterým záleží na kvalitě potravin a mohou si být jisti jejich čistým složením.
Pro koho je Naturalis vhodný
- Pro ty, kteří hledají produkty plné kvalitních surovin
- Pro ty, kteří preferují prokazatelný původ produktů
- Pro ty, kteří požadují doložitelné certifikáty kvality získané v ČR i v zahraničí
- Pro ty, kteří rádi získávají zdarma cenné rady od certifikovaných odborníků
- Pro ty, kteří si chtějí vybrat z široké nabídky produktů podle vlastních preferencí
Pro koho by Naturalis nebyl vhodný
- Pro ty, kteří upřednostňují nejlevnější produkt na trhu a nezáleží jim na té nejlepší kvalitě
- Pro ty, kterým nezáleží na tom, jaký původ produkt má a jakým způsobem byl zpracován
- Pro ty, kteří nevyžadují certifikáty kvality ani si nechtějí ověřovat kvalitu kupovaných produktů
- Pro ty, kteří nevěří, že i přírodní produkty mohou mít skvělou chuť
- Pro ty, které nezajímá složení produktu, který si nakupují
Už vím, že chci Naturalis - jak nyní vyhledat nejlepší čokoládu
Abychom Vám usnadnili cestu k výběru nejvhodnějšího produktu, který bude nejlepší možnou variantou přímo pro Vás, připravili jsme speciální filtry, díky kterým najdete přesně to, co aktuálně hledáte. Snadno, rychle a přehledně. Připravili jsme několik kategorií, které Vám s výběrem pomohou. Hledat produkty můžete podle těchto kritérií:
Cena
Cena za 80 g je pro všechny čokolády stejná a činí 95 Kč. Průměrná cena za 1 porci je: cca 1,23 Kč. Všechny čokolády jsou ručně dělané a vyrábí je rodinná čokoládovna s mnohaletou tradicí.
Kvalita
Kvalita čokolád je pro nás na prvním místě a všechny použité ingredience při výrobě velmi důkladně vybíráme. Filtrovat můžete dle BIO kvality, kterou mají všechny naše čokolády bez výjimky.
Složení
Z čokolád Naturalis si můžete vybrat mezi klasickou čistou čokoládou bez příchutě nebo zkusit nějaké netradiční kombinace. Nabízíme čokoládu s chilli, s levandulí, moruší a s dalšími zajímavými surovinami, které vytvoří v ústech skvělý chuťový zážitek.
Vhodný i pro
Všechny příchutě čokolád Naturalis jsou zcela bez živočišných složek, tudíž jsou vhodné pro vegany. Ve složení čokolád nenajdete lepek, proto jsou vhodné i pro celiaky nebo pro osoby trpící intolerancí na lepek. Zároveň si na všech čokoládách mohou bez problému pochutnat děti, těhotné a kojící ženy.
Konzumace
Konzumace čokolád je velmi jednoduchá. Snězte takové množství, na které máte zrovna chuť! Čokoládu lze konzumovat samotnou nebo ji můžete zkusit přidat do nějakého zdravého a sladkého receptu.
Balení
Čokolády Naturalis jsou baleny v praktickém obalu, aby nedošlo k poškození a znehodnocení kvality. Zároveň jsme si opravdu vyhráli s jejich designem, a proto jsou vhodné také jako krásný dárek.
Hmotnost
Čokolády Naturalis mají 80 g, což odpovídá klasické velikosti běžně dostupných čokolád. Milovníkům čokolád doporučujeme pořídit raději více kusů, ať Vám nedojdou zásoby příliš brzy.
Jak vybrat vhodnou čokoládu - video návod
Jak vybrat BIO čokoládu, která je vhodná pro vegany a obsahuje superpotravinu goji?
Rádi si pochutnáváte na ručně vyráběných čokoládách té nejlepší kvality, které jsou navíc obohaceny o další živiny a zdraví prospěšné látky? Vyzkoušejte BIO čokoládu s goji berries, která Vám přesně tyto živiny dodá. Pokud sháníte čokoládu, která neobsahuje žádné živočišné složky, čokolády Naturalis jsou pro Vás tou nejlepší volbou, jelikož jsou 100% veganské.
Vysvětlivky k videu pro výběr čokolády
- Vyhledejte Vámi preferovanou kategorii - v tomto případě zvolíme kategorii "čokolády"
- Zadejte Vámi preferované složení čokolády dle Vašich preferencí (nejdůležitější zadávejte jako první)
- V ilustračním videu byla ingredience "goji berries"
- Druhým nejdůležitějším faktorem bylo, aby byla čokoláda vhodná pro vegany
- Poslední nejdůležitější vlastností byla certifikace BIO
- Dle filtrace se vybral 1 konkrétní produkt, který splnil všechna zadaná kritéria
- Díky přesné filtraci se vybrala "BIO Čokoláda Naturalis s goji berries"
Závěr
Při výběru kvalitní čokolády je nejdůležitější její kvalita, správný způsob výroby a suroviny, které jsou při výrobě použity. V běžných supermarketech najdeme mnoho druhů čokolád, které jsou také o dost levnější, než čokolády menších výrobců. Je to logické. Velké supermarkety se zaměřují pouze na kvantitu, ale na úkor kvality. Nezajímá je výroba, suroviny, ani výběr např. kakaových bobů. Oproti tomu menší výrobce, jako jsme i my v Naturalisu, máme dohled nad celým procesem výroby čokolády. Od důkladného výběru kakaových bobů, až po následné balení a expedici přímo k Vám, k našim zákazníkům. U kvalitní čokolády nás zajímá její vzhled, aroma a chuť. Čokolády Naturalis jsou ručně dělané, proto může být každá drobným detailem trochu jiná. Vyberte si podle své chuti a svezte se na čokoládové vlně společně s námi.
Nejoblíbenější čokolády
- Vyrobeno v České republice
- Ruční výroba
- Obsahuje kvalitní superpotravinu
- Ručně vyrobeno
- Pouze z poctivých ingrediencí
- Pro pravidelné mlsání
- Vhodné jako dárek
- Sladko pikantní chuť
- Vyrobena z kvalitních surovin