Na jaké vitamíny bychom neměli zapomínat?
Zdravý jídelníček nemusí stačit
Zajímáte se o zdravý životní styl, dobře se stravujete a stále máte pocit, že Vašemu tělu něco chybí? Možná zapomínáte na velmi důležitou oblast zdravé výživy a tou je suplementace vitamínů a minerálů. Ačkoliv zdravá strava, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny atd. obsahují velké množství různých vitamínů, našemu tělu to nemusí stačit. Velmi totiž záleží především na kvalitě těchto potravin. V současné době je půda velmi vyčerpaná a samotné potraviny již nejsou na vitamíny tak bohaté, jako tomu bylo kdysi. Do potravin se také přidává stále více chemikálií, které jejich kvalitu a obsah živin velmi snížují. Z tohoto důvodu je dobré vitamíny tělu dodávat i jinak, než pouze ze stravy.
Co jsou to vitamíny?
Zjednodušeně řečeno můžeme říct, že vitamíny jsou esenciální látky, které patří k základním složkám lidské stravy. Samozřejmě společně s makroživinami, mezi které patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Vitamíny hrají významnou roli při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Téměř všechny vitamíny si náš organismus není schopný sám vytvořit, proto je velmi důležité mu je v rozumném množství dodávat. A to buď již zmíněnou stravou nebo doplňky stravy.
Nedostatek vitamínů může v našem těle nadělat opravdu velké nepříjemnosti. Zaděláváme si na celou řadu zdravotních problémů, které mohou vyústit až ve vážná onemocnění. Vitamíny můžeme rozdělit na lipofilní, které se ukládají do zásob. Z toho důvodu vydrží v těle i několik měsíců. Oproti nim pak stojí hydrofilní vitamíny, kromě vitamínu B12, které se neukládají do zásob, a proto je potřeba je neustále a pravidelně doplňovat. Obecně nelze říct, jaké vitamíny jsou potřebné, jelikož pro správné fungování našeho těla jsem potřeba všechny. Existují však takové, které nestačí přijímat pouze ze stravy. Pojďme se na ty nejdůležitější podívat společně.
B-komplex
Komplex vitamínu B je termín pro skupinu vitamínů B, které naše tělo potřebuje pro optimální zdraví a aktivní životní styl. Vzhledem k tomu, že se vážou na vodu, namísto tuků, nejsou skladovány v našem těle a musí být denně získávány z naší stravy nebo doplňků, i když v malých množstvích. Vitamíny B ovlivňují chuť k jídlu, zrak, kůži, nervy a tvorbu červených krvinek. Vyvážený příjem všech vitamínů skupiny B je tak velmi důležitý jako prevence všech neurologických poškození. Ať už jde o hojení bolestivého „skřípnutí nervu“ mezi obratli, mravenčení v rukou nebo nohou, nebo třeba o pásový opar – vitamíny skupiny B jsou pro hojení opravdu nezbytné.
Vitamin D
Vitamín D se skládá z vitamínu D2 a D3. Vitamín D si vytváříme především ze slunečních paprsků, někteří odborníci tvrdí, že až z 90 %. Jelikož žijeme v České republice, kde máme silné slunce přibližně od půlky května zhruba do půlky září, je potřeba tento vitamín doplňovat i jinak. Státní zdravotní ústav uvedl informaci, že zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitamínu D téměř 50 % obyvatel Česka. Zbytek vitamínu D člověk přijímá ve stravě. Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu, byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a tkání. Vitamín D ovlivňuje také funkce mozku. Jedna z odborných studií uvádí, že suplementace vitamínu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí.
Vitamin C
Dalším velmi důležitým vitamínem je vitamín C. Vitamín C označovaný také jako kyselina L-askorbová (L-300) je důležitou součástí organismu každého člověka. Podporuje vstřebávání těžkých kovů, v těle působí jako antioxidant a vytváří kolagen starající se především o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy. Zatímco většina živočichů si dokáže vytvářet vlastní vitamín C, člověk je odkázán na jeho pravidelné doplňování prostřednictvím stravy, nebo ve vodě rozpustných prášků a tablet. Na trhu existuje opravdu spousta produktů, my Vám s výběrem poradíme. Speciální směs „Vitamin C” značky Naturalis se skládá z aceroly, camu camu, baobabu a macy. Všechny tyto suroviny se řadí mezi nejoblíbenější novodobé i ájurvédské superpotraviny s vysokým obsahem vitaminu C. Acerole v tomto žebříčku dokonce patří prvenství[1].
Vitamin K
Vitamin K je opět celou skupinou vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Hrají důležitou roli ve srážlivosti krve, metabolismu kostí a při regulaci hladiny vápníku v krvi. Vitamin K můžeme dále rozdělit na K1 a K2. Vitamin K1 neboli fylochinon pochází z rostlin. Vitamin K2 najdeme především v živočišných produktech a některých fermentovaných potravinách. Bez vitamínu K nemůže tělo produkovat prothrombin, který je důležitý při srážlivosti krve. Nejbohatším zdrojem vitamínu K je zelená a listová zelenina. Najdeme ho také v bramborách, rajčatech a mrkvi, obsahují ho i luštěniny a velké množství vitamínu K najdeme ve vejcích, mase, zakysaných mléčných výrobcích, zrajících sýrech a živočišných tucích.
- [1] www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932