5 potravin pro zdravé trávení

Nesprávná funkčnost trávicího systému nás může pěkně potrápit. Mezi hlavní příčiny patří jednoznačně skladba našeho jídelníčku. Podívejte se v dnešním článku na potraviny, které nám mohou s lepším trávením pomoci.

Jídlo na prvním místě

Téměř každý z nás se někdy potýkal s problémy s trávením. Někdy nám jídlo zkrátka nesedne a dokáže nadělat v těle velkou paseku. V současné době má však problémy s trávením stále více lidí, než tomu bylo dříve. Je to samozřejmě dáno skladbou jídelníčku a kvalitou potravin, které lidé denně do svého těla přijímají. Většina jídelníčků je totiž složená převážně z lepku, jednoduchých cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Naopak nám chybí ovoce, zelenina, luštěniny, kvalitní bílkoviny a tuky. Dříve, než sáhneme po léku na bolest břicha, měli bychom se zamyslet nad tím, zda opravdu dodáváme našemu tělu živiny, které skutečně potřebuje a zda nepřijímáme potraviny, které nám naopak mohou velmi uškodit.

Co bude potřeba omezit?

Při problémech s trávením (a nejen při nich) bychom měli omezit zejména konzumaci bílé mouky a pečiva. Nemusíte se lepku vyhýbat úplně, ale spíše volit kvalitní zdroje jako je například špaldová mouka, ovesné vločky nebo poctivý kváskový chléb. Dalším nepřítelem pro náš trávicí systém je jednoznačně cukr. Cukr se vyskytuje v dnešní době téměř všude. Dokonce i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Vyměňte ochucené a oslazené jogurty za bílý jogurt, který si můžete přisladit kapkou agáve sirupu a čerstvým ovocem. Sladké nápoje vyměňte za obyčejnou vodu nebo kvalitní bylinné čaje. Možná pro Vás nebude ze začátku chuť příliš chutná, ale uvidíte, že po čase si zvyknete a sladký nápoj už Vám vyloženě přestane chutnat. Zkrátka a jednoduše – nepřijímejte zbytečné cukry navíc, které nepotřebujete. Určité množství cukru je pro naše tělo důležité, ale většina lidí ho přijímá v nezdravě nadměrném množství.

Co našemu trávení také nepřispívá je jednoznačně alkohol a cigarety. Alkohol zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím způsobuje překyselení žaludku, které naleptává žaludeční sliznici. Projevit se může například bolestí žaludku, nevolností a zvracením, dlouhodobě vznikem žaludečního vředu. Pokud si dáte jednou za čas s přáteli suché červené víno, určitě se nic nestane. Naopak alkohol ve větší míře může mít velmi negativní dopad na zažívání a naše celkové zdraví. K tomuto bodu se také pojí nadměrná konzumace kávy. Pokud potřebujete zvýšit energii, vyzkoušejte např. guaranu, která obsahuje až 4x více kofeinu, než káva a nezatěžuje trávení.

Které potraviny bychom měli zařadit?

Skvělou potravinou, která nám může pomoci při trávení je avokádo. Avokádo je v dnešní době už velmi známé a populární. Víte o něm však dostatek informací? Avokádo obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá trávicímu systému, aby fungoval tak, jak má. Kromě toho, že čistí střeva, pomáhá žaludku trávit živiny co nejefektivněji. Vyvarujete se tak zácpě nebo průjmu. Vláknina také pomáhá ke snížení hmotnosti i cukru v krvi, proto bychom na ni neměli v jídelníčku za žádnou cenu zapomínat[1].

Sušené ovoce má velmi zajímavé výživové hodnoty a taky dlouhou dobu trvanlivosti. Díky tomu si jej můžeme dopřát po celý rok. Zachovává si své skvělé vlastnosti i chuť. Při výběru sušeného ovoce si však dávejte pozor na složení. V mnoha produktech najdete totiž přidané velké množství cukru, které je naprosto zbytečné. Nezapomínejte při nákupu číst i složení výrobků. Pro trávení jsou pak velmi přínosné zejména sušené švestky. Sušené švestky nastartují trávení, pročišťují trávicí systém a odstraňují zácpu. Sušené švestky se proto konzumují i v případě trávicích obtíží. Pokud máte tyto potíže i vy, vyzkoušejte si dát 6 ks sušených švestek denně.

Teď zcela jistě potěšíme všechny milovníky čokolády. Věděli jste, že hořká čokoláda má velmi pozitivní vliv na naše trávení? Pozor - máme na mysli opravdu kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa minimálně 60 %. Stogramová tabulka obsahuje téměř 11 gramů vlákniny, 67 % DDD železa, 58 % DDD hořčíku, 89 % DDD mědi, 98 % DDD manganu, dále fosfor, zinek, draslík a selen. Hořká chuť čokolády snižuje apetit a podporuje sekreci trávicích šťáv a žluči, které příznivě ovlivňují složení mikrobioty.

Konopná semínka se řadí pyšně mezi superpotraviny. Obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny, které Vám mohou pomoci předcházet onemocněním a udržovat celkové zdraví. Více esenciálních mastných kyselin v jiném rostlinném zdroji bychom hledali velmi těžko. Vláknina obsažená v celozrnných konopných semínkách může pomáhat předcházet zácpě i dalším střevním problémům a zvýšit pocit sytosti. Rozpustná vláknina navíc snižuje hladinu LDL cholesterolu a nerozpustná snižuje rizika kardiovaskulárního onemocnění a cukrovky. Konopná semínka obsahují také velké množství rostlinných bílkovin, které ocení zejména sportovci. Konopná semínka stačí přidat do ovesné kaše, jogurtu nebo s nimi posypte zeleninový salát.

Pokud máme vyřešenou stravu, ale problémy stále přetrvávají, můžeme vyzkoušet probiotika. Probiotické bakterie žijící v lidském střevě pomáhají rozkládat jídlo a absorbovat živiny a enzymy. Tím napomáhají celkovému zdraví organismu. Pokud dojde k narušení rovnováhy mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi, dochází k zažívacím potížím – plynatost, zácpa, průjem, nadýmání, křeče, překyselení organismu – která mohou vyústit v závažná onemocnění. Probiotika se běžně vyskytují například v jogurtech s živými kulturami, kefírech, kysaném zelí, kimchi nebo ve fermentovaném nápoji kombucha.

Zdroje:
  • [1] www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-foods-to-improve-your-digestion
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.