Pečení z ořechové mouky
Co by to bylo za Vánoce bez cukroví. Pokud však patří zdravý životní styl mezi součást Vašeho života a neberete ho jako nutnou povinnost, zcela jistě jste přemýšleli, jak si upéct cukroví i bez bílé mouky a klasického bílého cukru. Není to žádná věda a v dnešní době existuje již spoustu variant a alternativ, jak si takové cukroví připravit z pohodlí domova. Ořechové mouky jsou pro to jako dělané!
Co je to ořechová mouka?
Ořechové mouky jsou v podstatě namleté ořechy na jemný prášek. Ořechovou mouku můžeme zakoupit již hotovou ve specializovaných obchodech jako jsou např. zdravé výživy, nebo určitou nabídku najdete i v běžně dostupném supermarketu, nejčastěji v oddělení se zdravými produkty. Pokud máme doma výkonný mixér, můžeme si takovou mouku připravit i sami. Stačí nám pouze kvalitní ořechy. Dnes najdeme na trhu např. mouku mandlovou, mouku z vlašských ořechů, lískooříškovou mouku a další.
Ořechové mouky se používají především na sladké pokrmy. Jejich největší výhodou je to, že jsou přirozeně bezlepkové, a proto se hojně využívají v bezlepkových dezertech, nejen pro celiaky. Využití ořechových mouk je opravdu široké. Nejraději je používáme na různé palačinky či lívanečky. Na naši oblíbenou snídani ve formě lívanců budete potřebovat 1,5 hrnečku mandlové mouky, 3 vajíčka a 1 hrnek mandlového mléka. Pro lepší chuť rádi přidáváme ještě lžičku skořice a vanilky. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme tak husté těsto, které osmažíme na pánvi na kokosovém oleji.
Kokosová mouka
Mezi oblíbenou alternativu klasické mouky patří také mouka kokosová. V kokosové mouce najdeme velké množství vlákniny, bílkovin a minerálů jako je např. draslík a železo. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je kokosová mouka velmi nasákavá. V tomto případě je dobré přidat k ní vždy více tekutiny. To může být buď mléko, olej nebo vejce. Na sladké pokrmy je dobré kokosovou mouku vždy zkombinovat např. s pohankovou, či čirokovou. Sama o sobě má občas tendenci se drolit a občas může samotná nadělat neplechu.
Mezi náš oblíbený recept z kokosové mouky patří skvělé muffiny. Na kokosové muffiny budete potřebovat 200 g kokosové mouky, 100 g strouhaného kokosu, 2 ks rozmačkaných banánů, 2 lžíce kokosového oleje, 50 g kokosového cukru a trochu prášku na pečení. Následně stačí všechny ingredience smíchat a péct ve formičkách zhruba 15 minut. Do muffinů můžete přidat např. na kousky nakrájenou hořkou čokoládu nebo ozdobit plátky mandlí.
Ořechové mouky bychom měli skladovat v uzavřených nádobách a ideálně v lednici. Např. mandlovou mouku mějte výhradně v lednici, kde vydrží zhruba 3 měsíce od prvního otevření. Všechny ořechové mouky jsou velmi citlivé na teplo, proto je máme raději v chladu vždy. Kokosovou mouku můžete nechat uskladněnou ve spíži, ale nezapomínejte ji přesypat do skleněné nádoby, kde se ji bude lépe dařit a nedostane se do ní žádný nežádoucí hmyz.
Každý ořech má trochu jiný účinek na náš organismus. Ořechové mouky obsahují samozřejmě mnohem více tuků, než klasické mouky z obilovin. Díky zdravým tukům Vás zasytí na velmi dlouhou dobu, proto nám stačí sníst kousek dortu nebo pár kousků cukroví, namísto naplnění si celého talířku, jako jsme to dělali možná dříve. Ořechy zároveň snižují hladinu cholesterolu a jak již bylo zmíněno, obsahují velké množství vlákniny, které můžeme mít obzvláště přes vánoční svátky nedostatek.