Tipy na nepečené cukroví
A je to opět tady. Rok utekl jako voda a Vánoce už opět klepou na dveře. S tím se samozřejmě pojí i příprava cukroví. Pokud nemáte zrovna čas nebo chuť připravovat spoustu druhů a složitých receptů, máme pro Vás pár tipů, jak si připravit nepečené cukroví, které nezabere tolik času, ale i přesto si ho zamiluje celá rodina. Jelikož jsou recepty opravdu jednoduché, můžete do jejich přípravy zapojit i děti.
Jde to i bez cukru
Nepečené cukroví je skvělé nejen v tom, že šetří náš čas, ale zároveň je hodně variabilní a můžeme se na něm chuťově vyřádit. Na nepečené cukroví jsou vhodné zejména datle, které je krásně osladí, a proto není potřeba přidávat již žádný cukr, takže si je můžeme dovolit uzobávat zcela bez výčitek. Další surovina, která funguje skvěle jako sladidlo je již od nás známá lucuma. Lucumu přidáváme do spousty sladkých receptů, protože je nejen nasládlá, ale hlavně velmi zdravá, a to oceníme nejen na Vánoce.
Pokud jste zvyklí příliš nesladit a záleží Vám především na přirozené chuti samotných surovin, můžete použít kokos. Kokos funguje také jako přírodní „sladidlo“ a pokud ho použijeme dostatečně, zcela zastoupí přítomnost cukru. Jestli pečete pro členy rodiny, kteří si na nesladkou chuť teprve zvykají, přidejte do nepečeného cukroví pár kapiček agáve sirupu a uvidíte, že ani nepoznají ten fakt, že v cukroví není přidaný klasický cukr. Agáve sirup je totiž sám o sobě velmi sladký.
Když nezbývá čas
Mezi nejčastější druhy nepečeného cukroví, se kterým se můžeme setkat patří jednoznačně různé kuličky. Do kuliček můžeme přidat zmíněné datle, kokos, všechny druhy ořechů, med, kakao atd. Mezi naše nejoblíbenější, které nikdy nesmí na vánočním stole chybět, a které miluje celá naše rodina včetně dědečka, který miluje sladké, patří právě zmíněné kokosové.
Na kokosové kuličky budete potřebovat 150 g strouhaného kokosu, 20 g kokosového oleje, vanilkový prášek, 40 g agáve sirupu a 50 ml rostlinného mléka. Do mixéru vhodíme strouhaný kokos s vanilkovým práškem. Mixujeme do té doby, dokud vznikne hladká hmota. Následně do mixéru přidáme kokosový olej, agáve sirup a poté podle potřeby rostlinné mléko. My používáme nejčastěji mandlové. Těsto dáme odpočinout na 3 hodiny do lednice a následně z něj vyválíme kuličky, které můžeme obalit ještě v kokosu, kakau nebo např. v rozdrcených oříšcích. Skladujeme v chladu a temnu.
U kokosu ještě chvíli zůstaneme, protože ten je zkrátka pro nepečené cukroví naprosto dokonalý! Dalším tipem je tzv. kokosová roláda. Kokosovou roládu připravujeme tak, že si nejprve smícháme nadrcené bezlepkové piškoty s kokosovým cukrem. Přidáme 2 lžíce kakaa, trochu rumu a 50 g změklého másla. Z těchto ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidáme trochu mandlového mléka. Mezitím co těsto odpočívá si připravíme náplň do rolády.
Na náplň budeme potřebovat opět 50 g másla, které smícháme se sušeným kokosovým mlékem a přidáme pár lžic kokosového cukru. Z těsta vyválíme placku širokou cca 8 mm. Rovnoměrně na ni rozetřeme připravenou náplň a následně svineme opatrně v roládu. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí roládu nakrájíme na tenké plátky a můžeme podávat na vánočně prostřeném stole.
Mezi nejoblíbenější a nejznámější nepečené cukroví patří jednoznačně vosí hnízda. Nebo snad včelí úly? Ať už patříte do jakéhokoliv týmu, jistě se objeví i letos u Vás doma. Pokud rádi zkoušíte zdravé varianty těchto dobrot, vyzkoušejte vozí hnízda podle našeho receptu. Na těsto budete potřebovat 200 g ovesné mouky, 80 g datlové pasty, 2 lžíce kakaa, 20 ml mandlového mléka, 50 g kokosového oleje, 2 lžíce rumu a zhruba 25 ks bezlepkových piškotů. Ingredience smícháme a dáme do lednice těsto odpočinout. Na náplň budeme potřebovat 2 banány, které rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim mandlové mléko, vanilkový extrakt a lžíci rumu. Následně si připravíme formičku na hnízda, vložíme kousek těsta, uděláme vařečkou díru, vložíme náplň a nakonec přiklopíme piškotem. Jednoduché, zdravé, a přesto chuťově božské!