Využití konopí v kosmetice i kuchyni
O konopí můžeme říci, že tuto rostlinku zná opravdu již téměř každý. Ale nee každý však ví, v jakých oblastech ji můžeme využívat a jaké zdravotní benefity pro náš organismus má. O konopí stále kolují různé mýty, jelikož spoustu lidí ho má stále spojené pouze s marihuanou a halucinogenními účinky. Co by nás mělo zajímat daleko více je ten fakt, že nám prospěje nejen jako potravina přidaná do našich jídelníčků, ale také se hojně využívá jako surovina při výrobě kosmetických produktů.
Konopí v kosmetice
Využití konopí se rozšířilo napříč všemi kontinenty. Je to dáno především tím, že tato rostlinka je velmi odolná a snadná na pěstování. V dávných dobách ji lidé používali např. k výrobě oblečení, barviv, olejů nebo dokonce k výrobě papíru. Další výhodou konopí je, že při zpracování můžeme použít téměř všechny části rostliny a udělat z nich něco užitečného. Žádná část nepřijde nazmar, a to je skvělé a efektivní.
Odborné studie ukázaly, jak blahodárné účinky má konopí na naši pleť. Za prvé zklidňuje naši pokožku, proto se velmi hojně užívají konopné masti např. při popáleninách, odřeninách, drobných oděrkách apod. Pokožku velmi rychle zotaví a má hojivé účinky. Konopí pomáhá také na ekzémy, akné, plísně, nebo dokonce lupénku. Mimo to pokožku skvěle hydratuje a tím zpomaluje její stárnutí.
I nás kosmetické produkty z konopí fascinovaly a v mnohých případech i velmi pomohly, proto jsme se rozhodli vytvořit si svůj vlastní. A tak vznikla zvláčňující konopná mast nesoucí název „ruce jako v bavlnce“. Kombinace konopného oleje, bambuckého másla a včelího vosku se postará o vyživení pokožky do hloubky, která zůstane dlouho krásně jemná a vláčná. Pyšní se velmi rychlou vstřebatelností a ruce zůstávají hebké dalších několik hodin po nanesení.
Konopí na talíři
Mezi nejrozšířenější formu, jak zařadit konopné produkty do stravy patří jednoznačně konopná semínka. Konopná semínka jsou oblíbená zejména vysokým obsahem omega mastných kyselin, které pomáhají předcházet vzniku řady onemocnění a udržují celkové zdraví. Obsahují kompletní bílkoviny, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a také řadu vitamínů a důležitých minerálů pro náš organismus.
Konopná semínka mají velmi jemnou a oříškovou chuť, takže nijak neovlivňují chuť pokrmů, do kterých je přidáváme. Při konzumaci zaznamenáme pouze jejich křupání. Proto se velmi hodí např. do ovesných kaší a smoothies, ale své místo najdou také ve slaných pokrmech, jako jsou různé polévky, omáčky nebo zeleninové saláty. Velmi rádi je používáme také do dressingů, kterým zvýší jejich výživovou hodnotu[1].
Další potravinu, kterou můžeme v kuchyni z konopí využívat je konopný olej. Konopný olej je vhodný zejména do studené kuchyně, takže využití najde především v dochucení salátů a zálivek všeho druhu. Obsahuje vysoký podíl vitamínu E, který je především důležitým antioxidantem. Chuťově je podobný jako konopná semínka, takže lze opět používat jak na sladké, tak i slané pokrmy.
Konopný olej je považován za nejlépe vyvážený přírodní olej, jelikož obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny v dokonalém poměru 3:1, což je poměr, který je označován za optimální pro dlouhodobou zdravou výživu pro člověka. Jiné rostlinné ani živočišné oleje takto vyvážený poměr nemají. Nevyvážený poměr těchto kyselin zároveň ovlivňuje opravdu nespočet procesů v těle, např. slabý imunitní systém a mnoho dalšího.
- [1] www.thehempmag.com/2020/10/perfect-omega-balance/