Co chybí lidem na podzim v jídelníčku?
Období neustálých výkyvů počasí a vysoké rozdílné teploty během několika málo dnů našemu organismu příliš nesvědčí. To se samozřejmě pojí se zvýšeným výskytem chřipek, nachlazení a jiných viróz, které nás mohou pěkně potrápit. Jak posílit svou imunitu zdravou stravou a co by rozhodně nemělo chybět v našem jídelníčku v podzimních dnech si povíme v dnešním článku.
Zatímco přes jaro a léto máme chuť na osvěžující smoothie, různé ovocné a zeleninové šťávy, variance salátů apod., přirozeně na podzim a v zimě máme potřebu tělo zahřívat. S tím přichází i chutě na více kořeněná jídla, teplé pokrmy, sladké celozrnné kaše k snídani a mnoho dalších dobrot, které si můžeme z pohodlí domova připravit. Bez pohankové kaše s kakaovými boby si v těchto dnech ráno vůbec nedovedeme představit.
Zázrak jménem vývar
Co nás zaručeně zahřeje a tělu dodá velké množství důležitých a zdraví prospěšných látek? Jednoznačně poctivý a domácí vývar. Opět zde platí, že kvalita převažuje nad kvantitou. Pokud tedy vaříme vývar, vždy bychom měli používat ty nejlepší produkty, ať už se jedná o BIO zeleninu, kvalitní koření, nebo BIO maso od místního farmáře. Vývar je skvělý především v tom, že obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, mezi které patří např. kolagen nebo glutamin (pokud hovoříme o silném kostním vývaru).
Glutamin je aminokyselina, která podporuje imunitní systém a poskytuje úlevu lidem, kteří mají různé problémy se střevem a trávením obecně. Další důležitou aminokyselinou je glycin, který přirozeně tělo detoxikuje, podporuje zažívání atd. Nutno zmínit také prolin, který ovlivňuje pozitivně cévy a srdce. Zkrátka a dobře, vývar (a především ten masový) působí v našem těle jako zázračný elixír, který podporuje naše zdraví a měli bychom ho zařazovat pravidelně po celý rok, nejen na podzim.
Fermentujte
Fermentované potraviny jsou základem zdravého jídelníčku. Fermentace je proces, během kterého se přeměňují organické látky za účasti mikroorganismů na látky energeticky chudší. Fermentované potraviny patří mezi oblíbené již několik desítek let, díky nimž si naši předkové zajistili plnohodnotný zdroj vitamínu C, obzvláště přes podzim a zimu, kdy byl čerstvých surovin nedostatek. Mezi oblíbené patřilo převážně kysané zelí nebo kombucha.
Skvělé je, že si fermentované potraviny můžeme připravit i doma sami. Prokvasit můžeme téměř cokoliv. Zelí, mrkev, řepu, petržel, brokolici nebo celer. Pro fermentaci zeleniny budeme potřebovat nějakou kamenitou nádobu nebo sklenici. Pak už nám stačí pouze vařečka, sůl, koření a voda. Zeleninu vložíme do mísy, osolíme, okořeníme oblíbeným kořením a promačkáme rukama. V nádobě umačkáme a přiklopíme. Pod směs umístíme misku, kam steče kyselá šťáva. Směs uchováme na klidném místě v pokojové teplotě. Jakmile bude po pár dnech hotovo, umístíme zeleninu do lednice, kde se proces ihned zastaví. Poté vydrží dlouhé měsíce.
Nezapomínejte na vitamíny
Ačkoliv jíme zdravě, ne vždy ze stravy dostaneme potřebné množství důležitých vitamínů, které naše tělo potřebuje. Proto je velmi důležité určité vitamíny suplementovat a nespoléhat pouze na potraviny. Na prvním místě bychom měli užívat především vitamín C, který je v tomto období naprosto nezbytný.
V neposlední řadě bychom měli zařadit také vitamín D, který získáváme přirozeně z velké části působením slunečního záření přes naši pokožku. Jakmile přijde podzim a začíná se stmívat už odpoledne, moc slunečního záření přes den nedokážeme přijmout, a proto je vhodné zařadit tento vitamín. Při nedostatečném množství se mohou objevit problém se s respiračními onemocněními, bolesti zad, bledá kůže a tmavé kruhy pod očima, slabé kosti a svaly atd. Mezi další důležité vitamíny a minerály nejen na podzim patří také železo, zinek nebo magnesium.