Tipy na rychlé a teplé večeře
Určitě znáte ten pocit. Přijdete po celém náročném dni domů z práce a nechce se Vám trávit hodiny u plotny. Jenže rodina má hlad a vy jim chcete poskytnout zdravou a plnohodnotnou večeři, která obsahuje více živin, než jen chleba namazaný máslem. Pokud Vám již dochází inspirace a máte pocit, že vaříte dokola stále to stejné, podílíme se s Vámi o naše tipy na zdravé a teplé večeře. Jejich výhodou je, že jsou opravdu hotové do několika desítek minut a zbyde Vám tak spoustu času na chvilku pro sebe.
Luštěniny plné bílkovin
Co rozhodně nesmí v naší večeři chybět jsou luštěniny. Luštěniny jsou nejen zdrojem sacharidů, ale také především rostlinných bílkovin, které jsou pro naše tělo klíčové a nezbytné. Průměrný obsah bílkovin v luštěninách je pohybuje okolo 25 %. Pokud jste vegan nebo vegetarián, měli byste se na jejich příjem zaměřit ještě daleko víc. Mezi luštěniny patří např. hrách, fazole, cizrna nebo čočka. Mnoho lidí se luštěninám vyhýbá zejména kvůli plynatosti, či nepříjemného pocitu v břiše. Tomu lze jednoduše zabránit tak, že luštěniny předem namočíte. Další výhodou namočení je i zkrácení doby vaření. Doba namočení se pak liší podle konkrétního druhu luštěniny, ideálně je to však přes noc. Obecně platí, že čím větší druh luštěniny, tím je i delší doba namočení.
Mezi naše nejoblíbenější večeře z luštěnin patří rozhodně husté a zeleninové polévky. Polévky jsou skvělé v tom, že jsou hotové do pár minut, zasytí a zároveň krásně prohřejí. Na naši oblíbenou čočkovou polévku budete potřebovat 200 g předem namočené neloupané čočky, 2 litry zeleninového vývaru, 1 cibuli, 1 mrkev, 2 brambory, 2 stroužky česneku, nové koření, bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme čočku a zalijeme vývarem. Přidáme koření a vaříme dokud nebude čočka poloměkká. Mezitím si orestujeme na kousky nakrájenou mrkev, brambory a česnek. Směs přidáme k čočce a do hladka rozmixujeme. Hotovo a můžeme podávat. Polévku můžeme ozdobit konopnými semínky, které dodají jídlu ještě více živin a vitamínů.
Takto podobným způsobem můžeme připravovat polévky ze všech možných luštěnin. Výborně funguje např. hrachová nebo fazolová. Kombinací luštěnin a kořenové zeleniny vytvoříme opravdu skvělou chuť, kterou si zamilují všichni. Pokud máte problém dostat do svých dětí větší porci zeleniny, vyzkoušejte tyto polévky, u nás doma to skvěle funguje. :) A jak se z polévky rázem stane kompletní jídlo? Přidejte více zeleniny, uberte vývaru a máme dokonalé zeleninovo-luštěninové pyré, které můžeme přidat např. ke grilovaným žampionům, tofu apod. Opět zdravá rychlovka, která potěší každého.
Zdravá pizza bez mouky
Říkáte si, že pizza se zdravým životním stylem příliš neslučuje? Pokud máte na mysli klasickou pizzu z pšeničného těsta a hromadou sýru na povrchu, máte pravdu. My však myslíme zdravou pizzu, která je zcela bez lepku, tudíž si pochutnají i celiaci a navíc je zdravá, takže si ji můžete vychutnat zcela bez výčitek i k večeři. Takovýchto zdravých pizz si připravujete rádi hned několik. Mezi naše nejoblíbenější patří jednoznačně pizza špenátová či květáková. Pravdou je, že zrovna u tohoto pokrmu budete potřebovat času trochu více, ale není to nic pracného a za tu chuť a požitek to rozhodně stojí!
Na špenátovou pizzu budeme potřebovat 400 g špenátu, 200 g strouhaného sýra, 3 vejce, sůl a pepř. Špenát si nejdříve omyjeme, rozmixujeme, poté přidáme vejce, sýr, sůl a pepř a mixujeme další půl minutu. Směs přelijeme na plech na pečící papír. Pečeme zhruba 35 minut. Poté na těsto vložíme vše, co máme rádi. Na pizzu můžete přidat např. olivy, feta sýr, žampiony, semínka, rajčatové sugo, zeleninu apod. Pak vložíme zpět do trouby a pečeme znovu na cca 10 minut, dokud není pizza hotová. Pro květákovou pizzu používáme stejný postup, jen vyměníme špenát za květák. :) Rozhodně vyzkoušejte, je to skvělá alternativa, pokud chcete mlsat bez výčitek a přepadne Vás chuť na klasickou, nepříliš zdravou pizzu.
Placičky z pár surovin
Placičky jsou skvělé v tom, že stačí smíchat pouze pár surovin, které máme všichni běžně doma a večeře je na stole. My máme nejraději placičky cuketové, tuňákové nebo také z květáku. Na všechny tyto placky potřebujeme vždy hlavní surovinu (v tomto případě tuňáka ve vlastní šťávě, cuketu a květák), poté jedno až 2 vejce (podle toho, pro kolik osob placičky děláme), 40 g pohankových nebo ovesných vloček, trochu sýra (nemusí být) a sůl s pepřem. Všechny ingredience důkladně promícháme dokud nám nevznikne těsto. Z těsta vytvarujeme placky a smažíme na pánvi na troše kokosového oleje. Kokosový olej je zdroj kvalitních a zdravých tuků, který v kuchyni, ale také v kosmetice velmi rádi a často používáme.
Placičky jíme buď samotné např. k zeleninovému salátu, nebo si k nim rádi připravujeme různé dipy. K placičkám se skvěle hodí dip ze zakysané smetany, česneku a čerstvě nasekané pažitky. V poslední době jsme si také oblíbili dip z bílého jogurtu, do kterého přidáváme nastrouhanou okurku, lístky máty, koriandr a trochu citrónové šťávy. Dipy nám hlavní jidlo skvěle osvěží a nemusíte se bát, že by placky byly nějak vysušené.