Zdravé a chutné Vánoce

Jak si užít Vánoce zdravě, chutně a přitom bez zbytečného omezování a zakazování? Jednoduše. V dnešním článku se s Vámi podělíme o naše tipy jak na to.

Jste nadšenci zdravého životního stylu, po celý rok jíte zdravě, hýbete se a dodržujete životosprávu, ale s příchodem Vánoc se bojíte, že Vaše roční snažení kvůli rodinným oslavám přijde vniveč? Není důvod se obávat. V dnešním článku se s Vámi podělíme o několik tipů, které přes tyto krásné svátky aplikujeme my i celá naše rodina.

Kvalita potravin je základ

Kdo říká, že cukroví musí být pouze z pšeničné mouky a bílého cukru? V dnešním době už existuje spoustu alternativ, které při pečení skvěle fungují a zcela tak nahradí suroviny, které našemu tělu nedělají vůbec dobře. Místo pšeničné mouky můžeme zvolit např. špaldovou, pohankovou nebo kokosovou, které těsto krásně zjemní a pozvednou klasické cukroví o level výš.

Místo bílého cukru nejraději používáme kokosový cukr, na který při pečení sladkých dobrot nedáme dopustit především díky jeho karamelové chuti a vůni. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, rozhodně doporučujeme. Upečte si doma např. bezlepkové perníčky podle našeho receptu, které si zamiluje celá rodina a už nebudou chtít žádné jiné.

Vánoce bez bramborového salátu?

Určitě se shodneme na tom, že Vánoce si bez bramborového salátu neumíme představit. Opravdu se ho musíte vzdávat? Rozhodně ne. Není důvod se stresovat restrikcemi a mít špatné svědomí z jedné večeře. To našemu tělu může uškodit ještě více, než miska salátu jednou za rok. Nicméně i bramborový salát lze udělat v odlehčené variantě.

Místo nezdravé majonézy si můžeme připravit svou domácí pouze ze dvou ingrediencí. Budeme potřebovat vejce a za studena lisovaný řepkový olej, nejlépe v BIO kvalitě. Olej a žloutky (pozor, musí mít pokojovou teplotu jinak se nám majonéza srazí) vyšleháme. Na dochucení můžeme přidat citronovou šťávu a hořčici. Po pár vteřinách máme hotovou majonézu bez zbytečných konzervantů, které najdeme obvykle v běžně kupovaných. Pokud do salátu přidáte společně napůl s domácí majonézou ještě bílý jogurt, salát krásně zjemní a na chuti to ani nepoznáte.Mikulášská nadílka plná živin pro malé i velké

Střídmost na prvním místě

Opravdu nepotřebujeme péct 20 druhů cukroví, které nám leží na stole celý prosinec a uzobáváme ho celý den. Cukroví se peče pouze jednou za rok na speciální příležitost a také bychom k němu měli tak přistupovat. Rozhodně by nemělo nahrazovat snídani ani oběd po celý týden, jak tomu v některých rodinách bývá. Dejte si na talířek pár kousků ke kávě a zbytek schovejte do spíže, aby Vás zbytečně nelákalo. Když ho totiž budete uzobávat celý den, ztratíte zcela přehled o tom, kolik jste ho vlastně snědli a najednou zjistíte, že už jste na dně krabice. :)

Jak jsme již nastínili, cukroví lze upéct i zdravé. Výhoda zdravého cukroví je ta, že ho sníme daleko méně. Proč? Protože při pečení používáme pouze kvalitní potraviny jako je sušené ovoce, hořká čokoláda, ořechy atd. Tyto potraviny jsou výživově velmi bohaté a obsahují zdravé tuky, které nás velmi rychle zasytí, a proto nám stačí pár kousků na uspokojení sladké chuti.

Vezměte rodinu na procházku

Co si budeme povídat, s pohybem a cvičením to přes svátky moc slavné nebude a hlavně si za ten rok zasloužíme odpočinek a relax. Nicméně alespoň hodinovou procházku bychom si dopřát měli. Je to skvělá příležitost jak být s rodinou na čerstvém vzduchu, vytáhnout děti na chvíli od pohádek a protáhnout své tělo.

Co je ale to nejdůležitější? Nestresovat se. Stresu máme dost po celý rok, proto si přes Vánoce udělejte pohodu, buďte s těmi, které máte rádi a neřešte zbytečně to, zda si dáte o jeden rohlíček víc. Naše tipy Vám mohou pouze pomoci jak se cítit dobře a být plni energie i přes vánoční svátky. Přejeme Vám všem krásné Vánoce a ať je rok 2020 ještě lepší a úspěšnější než předchozí!

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.