Grilování se superpotravinami
Venku je nádherné letní počasí, se kterým přicházejí i dlouhé teplé večery, ke kterým samozřejmě patří i grilování a posezení s přáteli. Ačkoliv žijete zdravě a nezdravým jídlům se spíše vyhýbáte, není nutné se vyhýbat i samotnému grilování. Grilovat lze samozřejmě i zdravě a přesto velmi chutně. Vyzkoušejte tipy, které jsme si pro Vás připravili v dnešním článku a věříme, že letošní grilovačky si oblíbí i Vaši blízcí!
Grilování je velmi oblíbené především v tom, že je velmi rychlé, snadné a dá se grilovat téměř cokoliv, tudíž se fantazii meze nekladou. Grilovat můžeme téměř všechny druhy mas, mořské plody, houby, tofu, zeleninu, sýry a dokonce i ovoce. Zkoušeli jste např. grilovaný ananas s yaconem? Jsme si jisti, že lepší dezert jste ještě nejedli!
Je grilování zdravé?
Určitě jste se již setkali s názorem, že grilování může být i nezdravé, protože při něm vzniká celá řada škodlivých látek. Pokud chceme grilovat zdravě, musíme se držet určitých pravidel. Tím hlavním je veškeré potraviny předem marinovat. Při přípravě marinád bychom měli volit také bylinky, které snižují množství nežádoucích látek, jde zejména o tymián či rozmarýn.
Marinády si připravujte doma sami, nepoužívejte žádné kupované, které jsou plné různých aditiv a našemu zdraví by moc nepomohli, spíše naopak. Kvalitní marinádu vytvoříte pouze z několika ingrediencí. Budete potřebovat trochu oleje, zmíněné bylinky, citronovou šťávu, česnek a cibuli.
Recept na nejlepší marinádu
Naše nejoblíbenější marináda je hodí opravdu téměř ke všem slaným pokrmům. Nejraději ji podáváme s grilovaným lilkem a žampiony. Na marinádu budete potřebovat olivový olej, hořčici, goji berries, oregano, kurkumu, česnek a koriandr. Všechny ingredience smícháme a zeleninu marinádou potřeme. Nejen, že skvěle chutná, ale zároveň ladí všemi barvami a na talíři vypadá zkrátka báječně!
Sladké grilování
Grilovat nemusíme pouze klasické slané pokrmy, na které jsme byli dosud zvyklí. Dopřejte si po vydatné grilovačce sladkou tečku, která potěší Vaše chuťové pohárky. Co takhle grilovaná jablka s tvarohem? Jablka rozpůlíme na půl a z jedné strany ogrilujeme. Mezitím si připravíme pomazánku z tvarohu. Smícháme tvaroh, skořici, kokosový cukr a sušené ovoce dle chuti.
Mezi další námi oblíbené sladké dezerty patří např. grilované banány s medem, které budou milovat nejen Vaše děti. Marinádu si připravíme ze skořice, citronu, kokosového cukru a medu. Do alobalu dáme rozpůlené banány, potřeme je marinádou a dáme na gril.
Jak můžete vidět, grilovat lze i zdravě a velmi chutně. Základem je připravovat si všechny pokrmy doma, nekupovat žádné připravené polotovary, které jsou sice rychlejší variantou, ale obsahují ingredience, které svým blízkým podávat nechceme. Pokud si všechny jídla připravíme sami, budeme přesně vědět jejich složení, udělají nám větší radost a budeme se po nich cítit skvěle. Přejeme Vám krásné léto plné zdravého grilování a pokud jsme Vás našimi recepty a tipy inspirovali, neváhejte nám zaslat Vaše výtvory! :)