Jak nejlépe použít kokosovou mouku?
Kokosová mouka má opravdu velké množství využití v kuchyni a to nejen při pečení sladkých dezertů. Velkou oblibu získala zejména u nadšenců zdravého životního stylu díky svému složení, obsahu vitamínů a dalších důležitých látek pro naše zdraví.
Přirozeně bezlepková
Kokosová mouka je mimo jiné přirozeně bezlepková, tudíž ji mohou hojně využívat i celiaci a další lidé, kteří mají na lepek intoleranci. To se těší velké oblibě, jelikož těchto lidí v poslední době velmi přibývá. Mnoho bezlepkových směsí na pečení jsou zcela bez chuti, proto je vhodné používat místo nich mouku kokosovou, která díky svému kokosovému aroma pozvedne dezerty o level výš. Na své si přijdou také vegani, kteří u jednodruhových mouk nemusí složitě kontrolovat složení.
Kokosová mouka se vyrábí z kokosového masa (neboli dužiny), které se po vysušení a vylisování namele na jemný prášek. Díky kokosu je také přirozeně nasládlá, proto ji můžeme přidat např. do smoothie, nebo různých kaší, které krásně osladí a nemusíme již přidávat žádné sladidlo.
Tip pro Vás
Kokosová mouka je náchylná k tvorbě hrudek. Proto ji vždy při použitím lehce promíchejte vidličkou, abyste hrudkách v pokrmu předešli. Do sladkých dezertů doporučujeme kokosovou mouku smíchat spolu s jinou jednodruhovou moukou, např. mandlovou nebo pohankovou. Docílíte tak lepšího efektu. Do slaných receptů (např. k zahušťování polévek či omáček) ji kombinovat nemusíte[1].
Ať již trpíte alergií na lepek, jste vegani nebo chcete pouze vyměnit klasickou bílou mouku za zdravější variantu, vyzkoušejte kokosovou, je vhodná opravdu pro každého!
- [1] www.elanaspantry.com/coconut-flour-ingredient/