Vitamínová bomba - Acerola
Původní domovina aceroly
Původ této exotické rostliny sahá až do samotných deštných pralesů Brazílie. Dnes ji můžeme díky činnosti člověka najít např. v Asii, Africe i Austrálii. Tyto stálezelené keře, či nízké stromy jsou obalené listy, které bývají porostlé malými a žahavými chloupky. Z květů aceroly vznikají a dozrávají plody žluté až červené barvy, které svým zbarvením a tvarem připomínají naše třešně [1].
Nejbohatší zdroj vitamínu C
Acerola se bez pochyby pyšní nejvyšším množstvím vitamínu C, které můžeme v přírodních zdrojích navíc. Studie uvádí, že obsah vitamínu C je 30krát vyšší než např. u pomeranče. Kromě vitamínu C obsahuje také nezanedbatelné množství vitamínů skupiny B, vitamínu A a E. Mezi minerály stojí za zmínku např. draslík, hořčík, zinek, vápník, měď, železo a mnoho dalšího.
Dospělý zdravý člověk by měl za den přijmout minimálně 60 mg vitamínu C denně. Nejvíce ho najdeme v ovoci a zelenině, ale tady velmi záleží na kvalitě a původu potravin. Proto bychom měli upřednostňovat zejména lokálnost surovin, kde je alespoň nějaký obsah vitamínů zaručen. Nicméně i když zeleninu a ovoce jíme každý den, měli bychom vitamín C doplňovat i z jiných zdrojů, abychom měli jistotu, že ho máme dostatek. Absence tohoto vitamínu může způsobit sníženou odolnost vůči infekcím či bolesti kloubu [2].
Způsob zpracování
Plody aceroly se obvykle trhají polozralé a nechávají se uzrát sklizené. Je to především z toho důvodu, že podléhají rychlé zkáze a musí se proto zpracovat velmi rychle.
Prášek z aceroly stačí smíchat pouze s vodou, či ho můžete přidat do různých ovocných smoothie, ovesných kaší, sorbetů, jogurtu, kefíru a podobně.
- [1] www.botanical-online.com/english/barbados-cherry-cultivation.htm
- [2] www.madaboutberries.com/acerola.html