Kakaové máslo a zdravé tuky

Váš dotaz
Dobrý den. Čím je dáno, že kakaové máslo patří mezi zdravé tuky? Které zdraví prospěšné látky tento tuk obsahuje oproti jiným tukům?
Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš zájem o produkty Naturalis. Prováděné studie hovoří o souvislosti konzumace kvalitní čokolády (která obsahuje značný podíl kakaového másla) a snížení rizika Kardiovaskulárních onemocnění. Kakaové máslo je mimo jiné zdrojem vitaminu E a antioxidantů. V souvislosti s kvalitní čokoládou, zhotovenou z kakaového másla a kvalitního kakaa (nikoli však těch obsahujících nejrůznější náhražky), za zmínku stojí především obsažené flavonoidy a jejich příznivý vliv na náš organismus, především cévy. Studie vyzdvihují snížení hypertenze, zmenšení srážlivosti krevních destiček a tedy snížení rizika trombózy, snížení LDL cholesterolu. Pro kakaové máslo je charakteristické triacylglycerolové složení. Je tvořeno kyselinou olejovou a linolovou, dále kyselinou stearovou, palmitovou. Druhé postavení v triacylglycerolu, většinou zaujímají nenasycené mastné kyseliny olejová a linolová. Tyto čtyři kyseliny tvoří téměř stoprocentní většinu kyselin v kakaovém másle. Více se můžete dočíst v odborných vědeckých článcích například zde: CORTI, R., .FLAMMER, A., HOLLENBERG, N., LUSCHER. T. Cocoa and cardiovascular health. Circulation. 2009. Vol. 119(10). pp 1433-41.

Zdraví Vás,
Barbora Sedláčková


Na Vaši otázku odpověděl
Barbora Sedláčková
Mgr. Barbora Sedláčková
Barbora se specializuje na přírodní kosmetiku, péči o kůži a přípravu zdravých pokrmů.
Související produkty