Kakaové máslo a zdravé tuky
Dobrý den,
děkujeme za Váš zájem o produkty Naturalis. Prováděné studie hovoří o souvislosti konzumace kvalitní čokolády (která obsahuje značný podíl kakaového másla) a snížení rizika Kardiovaskulárních onemocnění. Kakaové máslo je mimo jiné zdrojem vitaminu E a antioxidantů. V souvislosti s kvalitní čokoládou, zhotovenou z kakaového másla a kvalitního kakaa (nikoli však těch obsahujících nejrůznější náhražky), za zmínku stojí především obsažené flavonoidy a jejich příznivý vliv na náš organismus, především cévy. Studie vyzdvihují snížení hypertenze, zmenšení srážlivosti krevních destiček a tedy snížení rizika trombózy, snížení LDL cholesterolu. Pro kakaové máslo je charakteristické triacylglycerolové složení. Je tvořeno kyselinou olejovou a linolovou, dále kyselinou stearovou, palmitovou. Druhé postavení v triacylglycerolu, většinou zaujímají nenasycené mastné kyseliny olejová a linolová. Tyto čtyři kyseliny tvoří téměř stoprocentní většinu kyselin v kakaovém másle. Více se můžete dočíst v odborných vědeckých článcích například zde: CORTI, R., .FLAMMER, A., HOLLENBERG, N., LUSCHER. T. Cocoa and cardiovascular health. Circulation. 2009. Vol. 119(10). pp 1433-41.
Zdraví Vás,
Barbora Sedláčková