Tvrdnutí aceroly
Dobrý den,
acerola má řadu skvělých vlastností. Obsahuje nejvíce vitaminu C na světě, podporuje imunitní systém či dobře chutná (čili se hodí do různých koktejlů a smoothie). Má však jednu vlastnost, která pro nás zákazníky tak dobrá není. A tou je hydrofilnost. Znamená to, že na sebe naváže okolní vlhkost a utvoří hrudku. Někdy je větší jindy menší. Např. baobab téměř vždy zůstane v práškové formě. Acerola svou formu mění. Jediná možnost, jak docílit vždy 100% prášku je, že se do aceroly přidá speciální chemická látka. Jelikož my si zakládáme na přírodních surovinách a na 100% přírodním složení, do aceroly nic nepřidáváme. V případě, že acerola utvoří hrudku (což se mimo jiné stává např. i moučkovému cukru), nesnižuje to její kvalitu. Stačí, když se rozdrtí (např. rukou nebo skleničkou) a vše je v původním stavu bez porušení kvality i konzistence. Existuje však řada způsobů, jak tomuto tvrdnutí zabránit. Jeden ze způsobů je, že se bude uchovávat v originálních uzavíratelných sáčcích (tzv. ZIP sáčky), čili se k acerole nedostane vzduch (v tomto sáčku Vám acerola přišla). Další způsob, který acerole prodlouží „životnost“ je její uchovávání v suchém prostředí. Není tedy dobré mít acerolu např. v kuchyni či koupelně, neboť právě tam je vysoká vlhkost, kterou acerola nasaje. Další možností je acerolu zkonzumovat co nejrychleji. Nemyslím tím za den či týden, ale je dobré si ji brát denně po dobu 2-3 měsíců. Za tu dobu se acerole nic nestane. Snad Vám budou tyto rady užitečné a příště Vám acerola vydrží v práškové formě co nejdéle.
Zdraví Vás,
Martin Sedláček