Acerola hrudky
Dobrý den,
tento jev aceroly (a řady dalších potravin včetně mladého ječmene, klasického cukru atp.) je relativně známý. Je to způsobené tzv. hydrofilností - tedy schopností aceroly na sebe vázat vodu. Acerola hrudkovatí (nasakuje vodu) běžně. Když je špatně skladována (vlhké prostředí jako kuchyň atp.), hrudkovatění je častější. To, že acerolu uchováváte v originálním obalu, po použití sáček uzavřete zipem, vložíte ji zpět do plechovky, používáte suchou lžičku atp. je naprosto správně. Ještě bych doporučil v balení nechat sorbenty vlhkosti (bílé polštářky, které jsou speciálně upravené pro styk s potravinou a které vytahují vlhkost). Zároveň bych ještě rád dodal, že tato konzistence aceroly nemá zásadní vliv na její kvalitu. Pokud acerola udělá hrudky, je to stejné, jako když hrudky udělá např. cukr či mouka. I takovéto hrudky lze dát do vody. Následně se acerola rozpustí a vznikne z ní stejný koktejl jako v případě prášku.
Zdraví Vás,
Martin Sedláček