BIO čaj
Schválené zdravotní účinky čaje
Čajům a bylinám různých druhů se připisují různé blahodárné účinky (např. antioxidační)1. Obsah kofeinu (teinu) propůjčuje čaji povzbuzující a uvolňující účinek s minimálními či žádnými vedlejšími dopady. Popíjení kvalitního čaje je proto zdravější alternativou konzumace kávy nebo dokonce komerčních energetických nápojů. I do kvalitního čaje můžete přidat práškové superpotraviny s jejich významnými účinky.
Popis
Čajovník je stálezelený keř pocházející z indo-čínského pomezí. Optimální podmínky má v monzunovém pásu jihovýchodní Asie, úspěšně se ale pěstuje i v některých oblastech Austrálie, jižní Ameriky a rovníkové Afriky. Na plantážích, kde se permanentně stříhá, je to keř vysoký asi metr, v přírodních podmínkách však některé exempláře dorůstají až ke 30 metrům. Pokladem čajovníku jsou podlouhlé, hladké a tuhé lístky nebo listy, které mohou měřit od několika do 25 centimetrů. Obsahují mnoho éterických olejů, které tak příjemně stimulují naše chuťové pohárky.
Pěstování, sklizeň a zpracování
Pro některé čaje se sbírají starší, plně zralé listy, většinou ale naopak ty nejmladší. V teplém klimatu čajového pásma dorůstají stále, a po celý rok se také trhají. Sběrač má přesné instrukce, které lístky vzít a které nechat. Ačkoliv z botanického hlediska existuje jen jediný druh čajovníku, každá plantáž produkuje čaje velmi různých vlastností (podobně jako u vín). Tuto mnohost chutí násobí různé způsoby zpracování. Rozhodující pro vzhled a chuť čaje je zapojení či vyloučení oxidace (nesprávně fermentace) čajových lístků. U nás nejoblíbenější černý čaj vzniká mechanickým narušením (rolováním) a oxidací lístků při vysoké vlhkosti a teplotě asi 30 °C, což způsobí jeho tmavé zabarvení. Zelený čaj se naopak před oxidací chrání a jen se rychle usuší. Pro bílé čaje se vybírají co nejsvětlejší lístky s minimem listové zeleně, které se nechají přirozeně zavadnout a následně se usuší, takže zhnědnou jen v místech oxidace a zbytek zůstane zelený. Pro čaje polozelené se sbírají zralé listy, které se nechají oxidovat jen přísně omezený čas. Existuje i řada čajů dalších barev, chutí a rozdílných způsobů zpracování. Všechny čaje se balí dokonale vysušené. Levnější sorty se před balením míchají či drtí – u kvalitních čajů vyloučená věc.
Pěstitel BIO Čajů Naturalis
Certifikáty a ocenění
Balení
Pečlivě usušené bio čaje se dovážejí od vybraných asijských a afrických pěstitelů do české bio balírny. Tady se čaj volně vsype do praktických, opakovaně uzavíratelných sáčků, které se pak vloží do odolných plechových dóz. Celý proces probíhá pod přísnou hygienickou kontrolou. Je vyloučeno jakékoliv biologické a chemické znečištění nebo mechanické poškození (drcení, lisování, míchání odrůd).
Jedinečné vlastnosti BIO Čajů Naturalis
Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.
Napište nám- [1] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2010-00480