Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Popis složky
Mandloň obecná je keřovitá vytrvalá rostlina s narůžovělými květy. Pěstuje se v severní Africe a teplých oblastech Evropy. Hlavní 2 skupiny mandloní jsou: sladká (Prunus amygdalus dulcis var. dulcis) a hořká (Prunus amygdalus dulcis var. amara). Hořkost mandlí je dána vyšším obsahem amygdalinu. Plody mandloně (tedy mandle) nacházejí široké uplatnění v kuchyni i v kosmetice. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, stopových prvků, bílkovin, minerálů a vitaminů řadíme mandle mezi superpotraviny. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Podobně jako většina ořechů prospívají pokožce, vlasům, nehtům a celkově posilují nervovou soustavu. V kosmetice se setkáváme hlavně s rostlinným olejem ze sladkých mandlí mandlovým extraktem či mletými mandlovými slupkami (které se používají do pleťových a tělových peelingů). Mandlový olej lisovaný za studena je bohatý na minerály, kyselinu olejovou či omega 6 linolovou kyselinu. Obsahuje též vitaminy A, E, K či síru. Při vnitřním užití ulevuje od překyselení žaludku či pálení žáhy a pomáhá i při nechutenství. Při vnějším použití pokožku regeneruje a posiluje. Používá se i na suchou pleť, kterou chrání před dehydratací. Je též vhodný pro všechny typy pleti.
Komerční využití
- Hydratační krémy
- Pleťové krémy
- Peelingy
- Tělové a pleťové oleje
- Pleťové vody a masky