Využití a výhody ořechových másel

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Ořechová másla patří zcela nepochybně do zdravého jídelníčku. Jsou nutričně bohatá a mají mnoho výhod. Jakých konkrétně a kde všude je můžeme využít? To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Ořechové máslo patří nejen ve „fitness“ světě mezi velmi oblíbenou potravinu, kterou v dnešní době najdeme nejen ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, ale také v klasických supermarketech. Trend ořechových másel k nám rozšířil především ze Spojených států, kde se používají již mnoho let. Na trhu najdeme v současné době opravdu nespočet druhů. Dá se říct, že z každého druhu ořechu se dnes vyrábí i máslo. Můžeme si pochutnat na klasickém jednodruhovém, existují však ořechová másla mnoha příchutí. Najdeme je např. s čokoládou, vanilkou, slaným karamelem a mnoho dalších kombinací.

Jsou ořechová másla opravdu zdravá?

Ořechová másla jsou v první řadě skvělým zdrojem zdravých tuků. Pokud se zaměříme na ořechové máslo bez příchutě, je ideální surovinou do zdravého jídelníčku. Ořechové máslo by mělo obsahovat pouze 100% podíl ořechů. Ve složení bychom neměli najít žádné barviva, konzervanty, cukry, palmový olej apod. Takto kvalitní ořechové máslo můžeme považovat za zdravou surovinu, kterou se vyplatí mít doma po ruce.

Kromě výše zmíněného přísunu zdravých tuků jsou ořechová másla také významným zdrojem bílkovin. Právě kombinace tuků a bílkovin vytváří skvělou vstřebatelnost a zároveň nás zasytí na velmi dlouhou dobu. Ořechová másla díky vysokému podílu nasycených mastných kyselin pozitivně ovlivňují naši náladu, pomáhají regulovat hormony hladu a sytosti, také dodávají dostatek energie, proto bývají nejčastěji součástí snídaní.

Arašídové máslo

Mezi nejznámější ořechové máslo patří jednoznačně arašídové. Ačkoliv se arašídy neřadí mezi klasické ořechy, ale luštěniny, chuť arašídového másla připomíná lahodné pražené oříšky. Arašídové máslo je velmi bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály, konkrétně hořčík a zinek. Kromě toho podporuje činnost srdce a snižuje hladinu cukru v krvi. Arašídové máslo se nejčastěji používá jako ořechová pomazánka na toustový chleba, což jsme mohli odkoukat opět od Ameriky. Dále si z něj můžeme upéct lahodné arašídové sušenky a mnoho dalších dobrot.

Kešu máslo

Velmi oblíbené je také kešu máslo. To se vyznačuje zejména svou velmi sladkou chutí a krémově jemnou konzistencí. Obsahuje o něco méně bílkovin, než arašídové máslo, oproti tomu je velmi bohaté na železo, měď a fosfor. Kešu máslo je významným zdrojem hořčíku, který je naprosto zásadní pro správné fungování našeho organismu. V porovnání s ostatními druhy ořechů obsahuje o něco méně tuku, což je vhodné pro sportovce a pro všechny, kteří si hlídají svůj kalorický příjem. Kešu máslo je skvělé např. na ochucení ovesné kaše nebo si z něj můžeme vyrobit domácí kešu mléko, které je ideální na výživné smoothie.

Mandlové máslo

Mandlové máslo patří mezi nejoblíbenější másla. Proč? Protože má skvělé výživové hodnoty, dokonalou chuť a také je zdrojem nejvíce minerálů, vitamínů a vlákniny. V mandlovém másle najdeme např. vápník, fosfor, hořčík, kyselinu listovou, niacin a mnoho dalšího. Obsahuje vysoké množství vitamínu E a omega 3 mastných kyselin, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Mandlové máslo má velmi pozitivní vliv na naše trávení, jelikož obsahuje vysoké množství vlákniny. Mandle také obsahují probiotické sloučeniny, což přispívá ke zdravé střevní mikroflóře. Na základě odborných studií bylo zjištěno, že mandle dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu bílkovin nás mandlové máslo zasytí na dlouhou dobu, z toho důvodu je vhodné ho přidávat zejména do snídaní, jako jsou obilné kaše, smoothie, zdravé dezerty, jogurty atd.

Ořechové másla by zkrátka rozhodně neměli chybět ve Vaší kuchyni. Přidat je můžete nejčastěji do cereálních kaší, k ochucení jogurtů nebo smoothies. Másla s jemnou konzistencí jsou lehce roztíratelná a hodí se k namazání pečiva, palačinek nebo k přípravě jednoduché svačiny v podobě jablka namazaného ořechovým máslem. Kromě toho je můžeme použít při přípravě buchet, muffinů, sušenek a také výrobě domácí zmrzliny. Využití je opravdu široké a záleží jen na Vás a Vaší fantazii. A pokud Vás bude honit mlsná, dejte si pár soust másla lžičkou rovnou ze skleničky!

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.