Bílá moruše
Popis
Bílá moruše je útlý strom až 15 metrů vysoký. Má původ v Asii, od středověku byl ale vysazován i ve Středomoří. Přestože mu svědčí teplé klima, dokáže se přizpůsobit i chladnějším poměrům. V českých zemích se objevil v 19. století. Podle lokálních podmínek zvládá jednu až dvě úrody ročně. Šťavnaté zralé plody moruše složené z mnoha drobných nažek připomínají maliny či ostružiny, jsou ale tužší a jejich barva kolísá od světle zelené po sytě červenou. Hlavní užitnou hodnotou morušovníku ovšem nejsou plody, ale hedvábí: listy stromu jsou jedinou položkou na jídelním lístku housenky bource morušového. Morušovník je přes svou křehkost hojně vysazován i jako dekorativní okrasná dřevina.
Pěstování, sklizeň a zpracování
Sklizeň moruší je příkladně jednoduchá: zatřesete stromem a zralé moruše vám spadnou do klína. Prosté je i zpracování. Plody se posbírají, pečlivě vytřídí, důkladně umyjí a šetrně usuší. Bez použití chemikálií si tak uchovají maximum vitaminů a dalších cenných látek. Sladká a příjemná chuť nevyžaduje doslazování ani jiné chuťové úpravy.
Pěstitel Moruše Bílé Naturalis
Certifikáty a ocenění
Balení
Sušené plody dovážíme z Turecka a balíme v prověřeném českém závodě na balení biopotravin. Je držitelem potřebných certifikátů, proces balení je pod přísnou hygienickou kontrolou. Cenné látky moruší chrání uzavíratelné sáčky a plechové dózy s kvalitním víčkem.
Nutriční hodnoty
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1435 kJ / 339 kcal |
Tuky | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 74,6 g |
z toho cukry | 37,7 g |
Bílkoviny | 4,2 g |
Sůl | 0,17 g |
Jedinečné vlastnosti Bílé Moruše Naturalis
Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.
Napište nám