Tribulus
Schválené zdravotní účinky tribulusu
Tribulus byl dobře znám už mužům Mezopotámie a stejně slavný byl i v tradiční čínské a indické medicíně. Jak by ne: působí na pohlavní hormony, které zodpovídají za mužskou pohlavní soustavou1. Dnes je velmi oblíbený hlavně u sportovců, kterým dodává svalovou vytrvalost2. Čínská medicína ho používá také při léčbě močové soustavy3 a dalších problémech s pohlavními orgány.
Popis
Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní je jednoletá poléhavá bylina s nenápadným žlutým květem řadící se mezi superpotraviny. Má v oblibě velmi suchá stanoviště. Pochází z východoasijských mořských pláží, rozšířen je v polopouštích a stepích celé severní polokoule a roste i podél českých cest, na rumištích apod. Na povzbuzujících účincích tribulu mají zásluhu fytosteroly, rostlinné anabolické steroidy obsažené ponejvíce v kořeni a plodech. Kotvičník lze v našich zeměpisných podmínkách i pěstovat.
Pěstování, sklizeň a zpracování
Tribulus má nejsilnější účinek při perfektním zpracování. To obnáší kvalitní péči během růstu, pečlivý výběr dozrálých plodů a šetrné ruční zpracování. Plody se suší a drtí na prášek. Nijak se nedochucují ani nekonzervují.
Pěstitel Tribulusu Naturalis
Certifikáty a ocenění
Balení
Vysušenou drť z plodů tribulu terrestris dovážíme z Číny a balíme v závodě specializovaném na balení biopotravin. Používáme opakovaně uzavíratelné sáčky a šikovné plechové dózy, které produkt dobře chrání před kontaminací, vlhkostí, plísněmi či zvětráním.
Nutriční hodnoty
Výživové údaje | na 100 g | na 2 g |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1086 kJ / 264 kcal | 22 kJ / 5 kcal |
Tuky | 7,37 g | 0,14 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,67 g | 0,01 g |
Sacharidy | 6,79 g | 0,13 g |
z toho cukry | 2,01 g | 0,04 g |
Bílkoviny | 14,31 g | 0,28 g |
Sůl | 0,02 g | 0 g |
Účinné složky | na 100 g | na 2 g |
Tribulus terrestris | 100 g | 2 g |
Jedinečné vlastnosti Tribulusu Naturalis
Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.
Napište nám- [1] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-3564
- [2] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2010-00669
- [3] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2008-4345