Všestranné využití kokosové mouky
Kokosová mouka
Kokosovou mouku zná v dnešní době asi již téměř každý. Věděli jste, že má v kuchyni opravdu mnoho využití? Kokosovou mouku máme spojenou především s pečením sladkých dezertů, ve kterých mnohdy spolehlivě nahradí i mouku pšeničnou. Ať už jde o různé muffiny, lívance nebo ovocné koláče. Kokosová mouka má velmi jemné kokosové aroma, díky tomu je možné ji použít také do slaných pokrmů. Velmi hojně se pak používá například v asijské kuchyni do různých omáček nebo s ní bez problému zahustíte i vydatné zeleninové polévky.
Kokosová mouka neobsahuje lepek, což je její velká výhoda a přednost. To ocení zejména celiaci a lidé s intolerancí na lepek. Péct bez lepku může být v některých případech opravdu oříšek. Jak je již z názvu patrné, lepek zkrátka drží suroviny pohromadě a pečení s ním jde samo. Při pečení bez lepku se nám těsta mohou trhat, nejdou vyválet a v troubě následně praskají. I my jsme věnovali velké množství energie k tomu, abychom bezlepkové pečení dotáhli k dokonalosti. To se nám s kokosovou mouku (i v kombinaci s ostatními bezlepkovými moukami) povedlo.
Kokosová mouka obsahuje také velmi velké množství vlákniny, která je pro náš organismus velmi důležitá a neměli bychom na ní v našem zdravém jídelníčku zapomínat. Ve srovnání s pšeničnou mouku obsahuje kokosová mouka vyšší podíl bílkovin (zhruba 19 %) a zároveň nižší podíl sacharidů (cca 26 %). Díky tomu je více vhodná do redukce a pro všechny vyznavače zdravého životního stylu. Pokud chcete shodit nějaké to kilo navíc a zároveň si nadále pochutnávat na sušenkách a dalších dobrotách, je kokosová mouka právě pro Vás[1].
Výroba kokosové mouky
Kokosová mouka se vyrábí pečením a následným sušením suché části dužiny kokosového ořechy, kterému se často přezdívá kokosové maso. To obsahuje velké množství zdravých nasycených mastných kyselin a dalších živin, které jsou důležité pro náš organismus. Je velmi bohatá na minerály a má nízký glykemický index. To v praxi znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodná také pro diabetiky, kteří by se měli některým druhům mouk spíše vyhýbat. To však o kokosové mouce neplatí.
Při použití kokosové mouky si musíme dát pozor na to, abychom ji před použitím důkladně promíchali. Je totiž náchylná ke tvorbě hrudek, které ve svých pokrmech mít rozhodně nechceme. Jak jsme již zmínili, kokosová mouka obsahuje velké množství vlákniny. Díky tomu pohlcuje velké množství vody, proto mohou být některé pokrmy vysušené. Kokosovou mouku můžeme kombinovat s dalšími surovinami, jako jsou například vejce nebo jiná rostlinná mouka. Díky kombinaci nám vznikne ideální konzistence a naše pokrmy budou bez chyby. Skvěle funguje zejména s mandlovou mouku, která je naopak více tučná. Kombinujte ve stejném poměru.
Smoothie s kokosovou moukou
Kokosová mouka se skvěle hodí také při přípravě ovocných smoothie. Smoothie nemusí být pouze z ovoce, ale můžeme mu dodat díky kokosové mouce velké množství vlákniny, která je důležitá pro naše zažívání. Smoothie si tak získá příjemné kokosové aroma, více nás zasytí a stane se z něj plnohodnotná svačina, kterou si zamilujete. Mezi naše nejoblíbenější smoothie s kokosovou mouku patří jednoznačně banánové. Na jednu porci budete potřebovat 1 kus zralého banánu, lžíci kokosové mouky, 2 lžíce medu, 200 ml vody nebo mandlového mléka a hrst jahod nebo borůvek. Stačí pár minut mixovat a smoothie je hotové.
Ať už máte alergii na lepek, jste diabetici nebo jen příznivci zdravého životního stylu a chcete vyzkoušet něco nového, kokosová mouka by neměla chybět ve Vaší kuchyni. Pro více inspirace se podívejte jaké dobroty jsme z kokosové mouky připravili my.
- [1] www.mindbodygreen.com/articles/coconut-flour-nutrition-benefits-and-exactly-how-to-use-it