Znáte čaj rooibos?
Význam názvu rooibos a způsob zpracování
Čaj rooibos můžeme přeložit jako "červený keř". Rooibos pochází z jižní Ameriky, kde se pěstuje keř, ze kterého je tento čaj dále zpracováván. Mezi tamními domorodci patří tento nápoj mezi nejoblíbenější. Keře dorůstají až do výšky 1,5 metru. Existují dva způsoby, kterými je čaj rooibos zpracován. První možností, jak rooibos zpracovat je tzv. oxidací, díky které čaj získá sytě červenou barvu. Druhý způsob je bez použití oxidace, kdy listy čaje zůstávají zelené, mají lahodnou chuť a jsou pouze šetrně vysušeny. Tento způsob zpracování jsme si vybrali pro naše čaje Rooibos Naturalis i my [1].
Čaj nečaj
Rooibos nepatří mezi klasické čaje, proto se často můžeme setkat s označením "čaj nečaj". Listy připomínají jehličí a někdy bývají směsi doplněné o aromatické bylinky a rostliny. Čaj rooibos obsahuje mimo jiné i spoustu antioxidantů, díky kterým bojuje proti volným radikálům, které mohou být za jistých okolností nebezpečné pro náš organismus.[2]
Příprava čaje rooibos
Vzhledem k tomu, že čaj rooibos neobsahuje žádný kofein, je tak vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Navíc ho můžete upíjet během celého dne, problém s usnutím mít zaručeně nebudete. Pro přípravu Vám stačí 1 čajová lžička čaje, kterou zalijete vařicí vodou a necháte 4 minuty vyluhovat. Poté můžete čaj osladit např. medem, lucumou či spojit chutě i jinou superpotravinou. Zajímavou chuť získáte smícháním čaje s rostlinným mlékem a přidáním zázvoru, hřebíčku a skořice.
Rooibos nemusíme pouze popíjet s vodou, ale můžeme ho využít i v kuchyni při zajímavých receptech. Výborně se hodí např. jako základ do zeleninových polévek, kterým dodá zajímavou barvu a exotickou chuť. Silný vývar z rooibosu můžeme dále využít jako marinádu na grilované maso, či tepelnou úpravu zeleniny.
- [1] www.mcgill.ca/oss/article/controversial-science-health-news-you-asked/you-asked-what-rooibos-tea
- [2] www.rooibostea.com/history-of-rooibos-tea.php