Kokosový cukr - přírodní sladidlo
Pokud se snažíte žít zdravě a omezovat v dnešní době velmi rozsáhlé rafinované cukry, určitě jste si všimli, že na trhu se můžeme setkat se spousty různých typů cukrů a přírodních sladidel. Dnes se podíváme na jeden velmi populární – kokosový cukr[1].
Nízký glykemický index
Kokosový cukr je v dnešní době opravdu trendy. Patří mezi nejzdravější, ale také nejekologičtější sladidlo, které náš trh nabízí. Má karamelovou chuť, je vhodný jako alternativa bílého řepného cukru a navíc má nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Hodnota glykemického indexu je 35 (pro srovnání, např. med má hodnotu GI 90). Čím víc je hladina GI vyšší, tím více se vyplavuje inzulín, zároveň čím více je inzulínu vyplaveno, tím více se tuky ukládají v organismu.
Karamelová chuť
Kokosový cukr obsahuje velké množství vitamínu B a C. Z minerálů pak obsahuje značnou dávku hořčíku, draslíku, zinku a železa. Kokosový cukr pochází nejčastěji z Indonésie či Filipín. Získává se ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Naříznutím palmového květu získáme nektar. Ten se následně uvaří, vytvoří se karamel, který se poté rozdrtí na malé hnědé krystalky karamelové chuti. Chuť kokosového cukru se může lišit, záleží totiž zejména na druhu palmy, či v jakém období je sklizeň provedena.
Kokosový cukr můžeme přidat např. do různých drinků, smoothie, jogurtů, kaší atd. Dokonce i smoothie Naturalis jsou slazeny pouze kokosovým cukrem.
Vhodný i na pečení
Využití má však nejen ve studené kuchyni. Můžeme ho použít i na pečení, vaření, zavařování a mnoho dalšího. Kokosový cukr dodá našim dezertům nejen karamelovou chuť, ale díky jeho tmavému zbarvení je i mírně obarví[2].
- [1] www.livestrong.com/article/367337-what-are-the-benefits-of-coconut-sugar/
- [2] www.cleaneatingmag.com/personalities/whats-the-deal-with-coconut-palm-sugar