Sója (respektive její zpracovaná podoba) je bezesporu nejpoužívanější luštěnina světa. Díky svému bohatému obsahu rostlinných bílkovin (37 %) se používá pro výrobu veganských sójových proteinů. Sójové boby jsou pravou a tou nejčistší formou sójy, která existuje. Můžete je použít jako přílohu (podobně jako fazole, čočku či hrách ). Výborné jsou též v salátech, karbanátcích, speciálních kaších i polévkách. Sójové boby jsou ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Jejich výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou luštěninu před konzumací doporučujeme přes noc namočit do vody s jablečným či vinným octem. Pro ještě lepší vlastnosti (snížení nadýmavého efektu a minimalizace zátěže pro organismus) se doporučuje do vody též nasypat sušené koření (bylinky jako je saturejka nebo bazalka).
Sója je asi metr vysoká rostlina s lusky, ve kterých se nachází sójové boby. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin. Původně pochází z Číny, kde se pěstuje více než 4 000 let. Sóje vyhovuje teplejší podnebí tropů a subtropů. Vyrábí se z ní tofu, tempeh, sójové omáčky, miso, natto, sójové nápoje (tzv. alternativy mléka), jogurty, pomazánky i uzeniny. Celý proces od zasetí zrníčka sójy, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Sóju balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Více podobných videí naleznete zde >>
Sójové boby můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu jako je čočka či fazole. Sója se využívá jako náhrada masa či jiných příloha jako je rýže, brambory, fazole atp. Vychladlé sójové boby se výborně hodí do zeleninových salátů. A v neposlední řadě se můžete vyzkoušet vyrobit své vlastní sójové mléko - přes noc namočené boby rozmixujte s čerstvou vodou, pak směs vařte asi 15 minut. Během vaření odebírejte pěnu, nakonec sceďte přes sítko a hotové mléko dochuťte medem nebo vanilkou.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 792 kJ / 428 kcal |
Tuky | 20 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 2,9 g |
Sacharidy | 21 g |
z toho cukry | 7,3 g |
Bílkoviny | 37 g |
Sůl | 0,02 g |
Hmotnost / objem | 500 g |
Kvalita | BIO, Vegan |
Vhodný i pro | Děti, Kojící, Těhotné, Vegany |
Podíl BIO složek | 100 % BIO |
Cena za 1 porci | 8.42 Kč |
Forma | Tvrdé |
Cenné látky | Bílkoviny |
Vliv na orgán | Kosti, Svaly |
Země původu suroviny | Itálie |
Vyrobeno v zemi | Česká republika |
Alergeny | Bez arašídů, Bez celeru, Bez hořčice, Bez laktózy, Bez lepku, Bez sezamu, Bez siřičitanů, Bez skořápkových plodů, Bez vajec, Bez vlčího bobu |
Určeno primárně pro | Muže, Ženy |
Materiál hlavního obalu | Recyklovatelný plast |
Trvanlivost od data výroby | 24 měsíců |
Skladování | Skladujte v suchu a temnu |
EAN | 8594182803525 |
Podíl přírodních složek | 100 % přírodní |
Naše cenotvorba se pokaždé řídí zásadami férové ceny. Nehýbeme uměle cenami a nechvástáme se přestřelenými procenty. U každého produktu vždy najdete historii ceny.
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)
V naší videosérii "Univerzita zdravého životního stylu" si pravidelně představujeme nejoblíbenější produkty z řad čajů, zdravých potravin, přírodní kosmetiky a zerowaste. Dozvíte se zde, jak se dané produkty vyrábějí, v čem jsou unikátní, jak je správně používat, čeho se naopak vyvarovat a prozradíme Vám i zajímavosti ze zákulisí pěstování či zpracování počátečních surovin.
Naturalis není jen značka zdravé stravy a přírodní kosmetiky. Naturalis je synonymum ke zdravému životnímu stylu. Je to cesta k pevnějšímu zdraví, krásnější pleťi a tím pádem i ke šťastnějšímu životu. Všechny naše produkty mají mezinárodní certifikáty jakosti jako jsou např. BIO, Vegan, CPK, GMO Free a další. Pojďte se s námi podívat na letní scenérii s produkty Naturalis.