Září - Měsíc biopotravin

Každý rok vyhlašuje Ministerstvo zemědělství září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Proč bych se měli o BIO potraviny a ekologické zemědělství zajímat a k čemu taková kampaň vlastně slouží? To se dozvíte v dnešním článku.

Každý rok vyhlašuje Ministerstvo zemědělství září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Osvětová a informační kampaň zaměřená na podporu ekozemědělství a biopotravin v České republice je organizována již od roku 2005. Hlavním cílem této kampaně je přiblížit veřejnosti důvody, proč je dobré a velmi důležité nakupovat biopotraviny a podporovat tím ekologické zemědělství v ČR, a rovněž ukázat, kde si biopotraviny mohou koupit. V průběhu celého měsíce září se každý rok uskuteční řada regionálních akcí na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, mezi které patří například biojarmarky, biodožínky, dny otevřených vrátek na biofarmách a mnoho dalšího. Veřejnost tak může navštívit české ekofarmy, ochutnat biopotraviny přímo od lokálních farmářů a pěstitelů a seznámit se s principy ekologické produkce.

Proč BIO?

Biopotraviny jsou zpracovávány velmi hlídaným způsobem, aby byla zachována jejich přirozená chuť a nutriční hodnota - tedy šetrně, bez použití umělých přísad a škodlivých technologií. Jsou proto nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny na trhu. Jejich výroba je zcela transparentní, mají dohledatelný původ a zaručují vysokou kvalitu. Každý farmář i výrobce, který se rozhodne hospodařit ekologicky a pěstovat biopotraviny, musí dodržovat velmi přísná kritéria, která jsou stanovena zákonem. Ekologičtí zemědělci nepoužívají chemické ochranné prostředky ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich přirozené fyziologické potřeby a bez přikrmování antibiotiky a preventivními léky. Aby bylo zaručeno spolehlivé rozpoznání ekologických potravin, je přesně stanoven způsob jejich označování. Bioprodukt, biopotravina a ostatní bioprodukt se označí v souladu s předpisy Evropské unie. Na každé biopotravině v obchodu najdete příslušné logo, podle kterého se můžete orientovat a být si tak jistí, že se jedná skutečně o potravinu z ekologického zemědělství.

Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Řada významných šéfkuchařů vaří jen z biopotravin (například v hotelu Ritz v Londýně). Biopotraviny překypují chutěmi. Proč? Důvod je být v tom, že ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenější stravou. Bio ovoce i zelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají nižší obsah vody a více sušiny než konvenční. Všechno jde svým vlastním tempem, což má samozřejmě pozitivní vliv nejen na chuť potravin, ale také na vzhled, obsah živin, vitamínů a minerálů a mnoho dalšího.

Za kvalitu se platí

Biopotraviny jsou v porovnání s konvenčními potravinami o poznání dražší, což je logické. Pokud chceme podporovat lokálnost a zároveň konzumovat produkty v té nejlepší kvalitě, musíme počítat s tím, že si trochu připlatíme. Neznamená to však, že jsou biopotraviny předražené kvůli certifikaci. Naopak některé produkty konvenčního zemědělství jsou kvůli nekvalitním surovinám a využívání náhražek extrémně levné. Zde je na zvážení, co chcete jako zákazník svými penězi podpořit a kde máte své priority, co chcete sobě a své rodině dopřát. Nákupem biopotraviny podporujete poctivou práci všech, kteří se na výrobě podíleli, zdravější krajinu, čistší vodu, druhově bohatší zastoupení živočichů i rostlin, přirozenější chuť i vlastní zdraví. Není to o tom, jíst suroviny pouze v BIO kvalitě a všemu ostatnímu se vyhýbat, ale mít povědomí o tom, proč tu biopotraviny vůbec jsou a co všechno stojí za nálepkou na jogurtu.

Jak poznat biopotraviny?

U českých biopotravin najdete na obale "biozebru" - grafický znak BIO s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" a kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT (české certifikační organizace pro biopotraviny). U bio výrobků máte jistotu, že jsou v nich obsažené jen ty správné přísady pocházející z ekologického zemědělství, které jsou pro vás vybrané s láskou a pečlivostí. Samozřejmě ale v obchodních řetězcích najdete produkty, které se jako bio jen tváří. Většinou to jsou potraviny, které v názvu nesou slova jako „přírodní“, „natur“ a jiná synonyma. Na tyto produkty by si kupující měl dát pozor a vždy se pečlivě podívat, co vlastně kupuje. Pokud na produktu nenajdete patřičné logo, o bio produkci se nejedná.

Máte niečo na srdci? Pridajte komentár.